2013 m. birželio 28 d., penktadienis

Haruki Murakami (村上 春樹)


 

   Kaip galiu pradėti ne nuo savo mylimiausio rašytojo - Haruki'o Murakami'o. Dalinuosi informacija rasta internete ir kituose info šaltiniuose, atrinkau, kas man pačiai įdomu, jei vėliau rasiu dar kažką verto dėmesio - būtinai papildysiu :)  Taigi ir pradedam:

   Haruki Murakami (1949 m. sausio 12 d. Kiotas, Japonija) – japonų rašytojas ir vertėjas. Jo grožiniai ir negrožiniai kūriniai pelnė kritikų pripažinimą ir jis gavo šeštą Kafkos prizą už savo romaną Kafka pakrantėje. Jis laikomas svarbia asmenybe postmodernistinėje literatūroje, o laikraštis The Guardian Murakami pavadino vienu iš „pasaulio didžiausių gyvų rašytojų“.

    Nuo pat vaikystės H.Murakami buvo įtakojamas vakarų kultūros, ypač vakarų muzikos ir literatūros. Jis užaugo, skaitydamas Amerikos rašytojus, tokius kaip Kurt Vonnegut ir Richard Brautigan, ir jį dažnai skiria nuo kitų Japonijos rašytojų jo vakarų įtaka. 
   H. Murakami studijavo teatro menus Waseda universitete Tokijuje. Vedė būdamas dvidešimt trejų metų ir po to kelerius metus Tokijuje laikė džiazo klubą „Katinas Piteris“, kol spaudoje pasirodęs pirmasis rašytojo romanas suteikė galimybę gyventi iš rašymo.
   Romanas „Išgirsk dainuojant vėją“ buvo išverstas į anglų kalbą, bet autoriaus prašymu neplatinamas už Japonijos ribų, pelnė jam geidžiamą Gunzo literatūrinę premiją. Kiekviena vėlesnė knyga didino rašytojo pripažinimą, jo populiarumas vis augo, o kai 1987 m. buvo išspausdintas pirmasis H. Murakamio realistinis romanas „Norvegų giria“, jis tapo literatūros megažvaigžde ir „savo kartos balsu“ – devintojo dešimtmečio japonišku J. D. Salingerio variantu de facto. Vien Japonijoje buvo parduota daugiau kaip du milijonai tos knygos egzempliorių, – po knygą kiekvienai šeimai Tokijuje. Nuo tada H. Murakamis tapo garsenybe gimtojoje šalyje. Jis kartais metų metus gyvendavo užsienyje, kad išsaugotų tam tikrą atstumą nuo savo viešojo įvaizdžio. Pabuvojo ir Europoje, ir Amerikoje. Skirtingai nuo daugelio šalių, Lietuvoje populiariausia ne „Norvegų giria“, o „Avies medžioklė“.
   Senoliai japonai Haruki Murakami(io) nemėgsta, o jaunimas - jį tiesiog dievina. Bet abi pusės sutaria dėl vieno dalyko – H. Murakami yra provakarietiškas asmuo ir rašytojas... 
    Tipiškas H. Murakami knygų herojus - tai jaunuolis, kuris turi daug laisvo laiko, bet dažniausiai neturi darbo ir pinigų. Toks jaunuolis paprastai mėgsta alų, gerą maistą (avieną, pakeptą su sūdytom slyvom ir svogūno laiškais, džiovintą tuną, jūros kopūstus, sumaišytus su krevetėmis acte...), itin mėgsta džiazą, važineti po miestą automobiliu... 
   Jo knygų nuotaika mįslinga, siurrealistinė, dažnai sentimentali ir svajinga, ribos tarp realaus ir mistiškojo pasaulio jo kūryboje ištrinamos.


Šaltiniai: 

Keletas knygų iliustracijų:

"Kafka pakrantėje"
"Mylimoji Sputnik"

"Norvegų giria"

"1Q84"


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą