2013 m. birželio 23 d., sekmadienis

George Orwell "Dienos Paryžiuje ir Londone"


   Anotacija. “Dienos Paryžiuje ir Londone” – stulbinančiai sąžiningos ir integralios autoriaus asmenybės liudijimas. George Orwellas, būdamas įsitikinęs socialistas ir kovotojas prieš žmogaus pažeminimą bei socialinę neteisybę, sąmoningai ryžtasi savo kailiu išbandyti žemiausios socialinės klasės gyvenimą. Jis dirba laikinus ir prastai apmokamus darbus Paryžiaus užkandinėse ir restoranuose, vėliau išbando keliaujančio iš vienų nakvynės namų į kitus bastūno likimą Londone.

 Šiek tiek apie knygos "gimimą" ir G. Orwell'o kaip rašytojo pradžią:
   1928 metų pavasarį būsimasis rašytojas, tuo metu dvidešimt penkerių Eric'as Arthur'as Blairas iš Anglijos atvyko į Paryžių įgyvendinti savo vaikystės svajonę tapti rašytoju. Čia jis mėgino verstis straipsniais mažatiražiams žurnalams ir anglų kalbos pamokomis, parašė du romanus ir keletą apsakymų, bet juos sunaikino, nes niekas nenorėjo jų spausdinti. Kai 1929 metų rudenį E. A. Blairas neteko visos savo mantos ir santaupų, tada ir prasidėjo tikrasis gyvenimas skurdžiomis. Jis dirbo laikinus ir prastai apmokamus darbus Paryžiaus užkandinėse ir restoranuose, vėliau išbandė keliaujančio iš vienų nakvynės namų į kitus bastūno likimą Londone.
   Po ilgų taisymų ir perrašinėjimų, leidyklų rankraščio atmetimų, galų gale 1933 metais knyga "Dienos Paryžiuje ir Londone" buvo išleista Anglijoje pasirašyta George'o Orwello slapyvardžiu.


George Orwell
   Tai autobiografinė knyga paremta nepakartojama ir neeiline G. Orwello gyvenimo patirtimi. Romanas skaitytojui leidžia prisiliesti prie "pasmerktųjų" ir "atstumtųjų" gyvenimo kasdienybės - pastovios kovos už kiekvieną kąsnį sužiedėjusios duonos, žmogiškojo orumo likučių slėpimą po nusižeminimu bei susitaikymu, kasdieninių darbo, vietos kur nakvoti paieškų, nueitų nesuskaičiuojamų atstumų ir t. t.  
   Skaitant buvo sunku susivaldyti nesišlykštint tokiu "tų" žmonių gyvenimu, išties vargu ar tai galima pavadinti gyvenimu, greičiau tam tikra egzistavimo forma. Šleikštulį kėlė antisanitarinės sąlygos, kurias autorius aprašė taip įtikinamai, kad rodosi pati jaučiau oda ropojančias blakes ir blusas, taip pat tą saldžiai šleikščią ir vaizdingai nupasakotą neplautų kūnų, drabužių, ekskrementų smarvę. Brrr...  

    "Skurdas blogas ne tiek tuo, kad verčia žmogų kentėti, kiek tuo, kad kankina jį fiziškai, ir dvasiškai. Nėra jokios abejonės, kad lytinis badas spartina šį nykimo procesą."

  Spėju, kad "paragauti" tokio gyvenimo nei vienas nenorėtume, bet tikiu, jog pagyvenus taip nors keletą dienų tektų perskirstyti savus prioritetus ir vertybių skales.
   Ir kaip liaudies išmintis sako: "neišsižadėk lazdos, terbos ir turmos". Tai va. Knyga patiko, buvo įdomu, neprailgo, norėjosi daugiau :)

   P.s. Radau tikrai įdomų BBC News straipsnį apie G. Orwello patirtį Paryžiaus ir Londono gatvėse - "On the trail of George Orwell’s outcasts".

Vertinimas 5/5 (o kaip kitaip :)) )
 

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą