2013 m. birželio 19 d., trečiadienis

Danny Scheinmann “Gyvenimas trumpas, meilė ilga”


   Anotacija. 1917-ieji. Moricas Danieckis kovėsi Pirmajame pasauliniame kare ir liko gyvas – tačiau kokia kaina? Vienišas ir visų užmirštas Sibiro platybėse, jis ryžtasi grįžti pas mylimąją Lotę, kurios vienintelio bučinio prisiminimas padėjo išgyventi. Tam, kad pasiektų namus, Moricui teks įveikti ilgą kelią Rusijos stepėmis. Net jei lydės sėkmė, ar jis ras mylimąją vis dar jo laukiančią?
   1992-ieji. Leo Deikinas atsipeikėja ligoninėje, kažkur Pietų Amerikoje. Jo mylimoji Eleni negyva. Vaikinas neprisimena, kaip ši žuvo, nesusigaudo, net kur esąs. Jį netrunka įsukti nevilties verpetas. Tačiau Leo dar laukia atradimas, kuris iš pagrindų pakeis jo gyvenimą.
  Šiame įspūdingame romane Danny Scheinmannas tapo dramatiškus dviejų vyrų portretus: vyrų, kuriems meilės prisiminimas padeda viską ištverti – ir kurių nutylėtos sąsajos paaiškėja tik pribloškiančioje pabaigoje.
   2008 m. nominuota British Book Awards apdovanojimui. Richard & Judy Book Club viena geriausių 2008-ųjų knygų.
    
   "Kas iš tiesų yra gyvenimas, jei ne trumpas atokvėpis tarp amžinybės ir amžinybės?"

   Dvi skirtingos ir kiekviena savaip žavinčios dviejų vyrų meilės istorijos:
  Pirmoji. Turistinėje kelionėje po Pietų Ameriką nelaimingo atsitikimo dėka iš Leo atimama jo gyvenimo meilė Eleni. Vaikinas labai sunkiai ir giliai išgyvena netekties skausmą, tiesiog murkdosi jame. Jis pereina visus etapus nuo savęs kaltinimo iki susitaikymo. Leo pagalbos ieško visur pradedant draugų ir šeimos užuojauta baigiant fizikos mokslo siūlomomis teorijomis apie materiją, amžiną gyvenimą kitu pavidalu. Vaikino siela lyg sudrumstas vanduo - per skausmą, savigailą ir savigraužą jis nesugeba matyti realybės, aplink save temato Eleni bei jos buvimą greta vis kitais pavidalais - drugeliu, sraige ir t. t.
 
Danny Scheinmann
   "Gyvenimo geismas - tokia galinga jėga, kad jei tenka rinktis vieną iš dviejų mirčių, visada rinksiesi vėlesniąją, net jei pagyvensi vos keliomis sekundėmis ilgiau."
 
   Antroji. Moricas - jaunuolis tapęs karo belaisviu prieš tai išgyvenęs mūšių išbandymus, draugų netektis. Vaikinas vardan meilės pasiryžta pabėgti iš tremties Sibire ir pėsčias nukeliauti kelis tūkstančius kilometrų, kad grįžtų pas išsiilgtąją mylimąją. Kelyje jo laukia nemažai išbandymų, susitikimų ir aišku apmąstymų apie meilę Lotei. Laikui bėgant vaikiną pradeda kankinti abejonės meilės tikrumu - gal jis myli tik savo paties susikurtą iliuziją? Juk prabėgo tiek laiko ar Lotė vis dar jo laukia, ar jį tebemyli? Ir t. t. Savo meilės ugnį pakursto laiškais skirtais Lotei, kurie tarsi dienoraščio lapai gula į klajūno kuprinę.
  
    "Laimė - pasirinkimo dalykas, o ne išsipildžiusių siekių pasekmė." 

   Patiko. Pirmiausia apipavidalinimas - knygoje įdėta nemažai ištraukų iš Leo užrašų knygelės - eilėraščiai, faktai apie gyvūnus, fotografijos, taip pat žemėlapis, kuriame parodytas Morico maršrutas - visos šios detalės knygą pripildė savitumu ir išskirtinumu. Buvo labai įdomu skaityti apie fizikos mokslą, jo teorijas. Taip pat patiko paprastas, aiškus ir nuoširdus autoriaus rašymo stilius. Ir aišku romano tema - MEILĖ, kuri nepavaldi niekam ir būtina lyg oras.
   Nepatiko. Nors negalima skausmo išmatuoti ir suskaidyti, reikia iškentėti iki galo arba gyventi su juo iki pabaigos, bet man buvo kiek pabodę skaityti apie Leo skausmo išraiškas, mano nuomone autorius per daug "užsižaidė" šia emocija.
   
   Atrodo du visai skirtingi laikmečiai, skirtingi žmonės ir jų pasakojimai - kaip jie gali sietis? Tačiau turėkite kantrybės - knygos pabaigoje viskas gražiai ir tvarkingai gula į savo lentynas. Rekomenduoju.

P.s. Beje, pats faktas apie Moricą ir jo kelionę pas Lotę tikras, jis rašytojo giminaitis, tačiau tik tiek to tikrumo, vis kita rašytojo sukurta.
 
Vertinimas 5-/5

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą