2013 m. liepos 2 d., antradienis

Stephen King "Žalioji mylia"


   Anotacija. Kould Mauntino kalėjimo E korpusas. Paskutines savo gyvenimo dienas čia leidžia pasmerkti myriop kaliniai: išmušus lemtingai valandai, jiems tenka pereiti koridoriumi, kitaip vadinamu Žaliąja mylia, ir sėstis elektros kėdėn. Už dviejų mažamečiu mergaičių išprievartavimą ir nužudymą savo eilės čia laukia ir milžiniško kūno sudėjimo tamsiaodis Džonas Kofis. Bet… prižiūrėtoju vyresnysis Polas Edžkoumas suabejoja šio klaikaus nusikaltimo tyrimu. Pamažu išaiškėja stulbinanti tiesa, kurią taip intriguojančiai ir sensacingai sugeba perteikti tik Stephenas Kingas.

    Šiek tiek mažiau nei prieš 10 metų žiūrėjau nepakartojamą filmą, kuris mane tiesiog pavergė, jis vadinosi "Žalia mylia" tuomet net nenutuokiau, jog jis pastatytas pagal knygą. Šį faktą sužinojau tik prieš gerus metus kuomet labiau susidomėjau S. King'o kūryba. Filmą mačiau, nors bijau pameluoti, bet tikriausiai kokius 5-7 kartus, tad sužinojusi, jog yra knyga nutariau būtinai ją perskaityti, nors ir labai nemėgstu pirma žiūrėti filmą paskui skaityti knygą, man labiau patinka atvirkštinis variantas, bet šįkart neturėjau kito pasirinkimo.
Stephen King
   Na va, o dabar jau galiu papasakoti savus įspūdžius. Skaitydama jaučiausi lyg tyrinėdama mano taip mėgstamo filmo scenarijų. Net keista - šįkart mano vaizduotė praktiškai neturėjo darbo, o atmintis veikė visu pajėgumu - mintyse vis atsukinėjau ir persukinėjau filmą. Labai nustebau ir nudžiugau, kad knygos ekranizacija neiškraipyta kaip tikėjausi - viskas idealiai atitiko, tik žinoma knygoje viskas išsamiau nei filme.
   Pradžioje šiek tiek erzino senojo Polo pasakojimo kalba - užmiršta apie ką kalbėjo, skirsniuose pakartoja, ką jau prieš tai pasakojo, tik vėliau susimąsčiau, jog taip rašytojas tik dar geriau perteikė asmens charakterį, amžiaus tarpsnį su jo pliusais ir minusais. Taigi, kas knygos pradžioje mano buvo laikoma minusu vėliau tapo pliusu :)
  Vienintelis užkliuvęs dalykas - leidyklos sprendimas knygos pradžioje įdėti dvi atskiras, bet labai panašias autoriaus pastabos apie šią knygą, kuri kažkur, kažkada buvo leidžiama dalimis, nors šiame leidime buvo pateikta vientisąja versija. Taip, kad tos pastabos man atrodo buvo visai nereikalingos, kitaip sakant - "ne į temą". 
   O iš esmės - PUIKI KNYGA :)))

Vertinimas 5+/5

Ekranizacija:
 

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą