2013 m. gruodžio 22 d., sekmadienis

Stieg Larsson "Mergina, kuri užkliudė širšių lizdą"


Anotacija. 

Jai teks ne tik susidurti su tamsia praeitimi... Ją teks sunaikinti.

   Kritikai ir skaitytojai bando įminti stulbinamo populiarumo visame pasaulyje sulaukusios Millennium trilogijos paslaptį. Vieni tvirtina, kad „kaltas“ įtaigus ir patraukiantis visuomenės autsaiderės Lisbetos personažas, kiti giria S. Larssoną už detektyvo žanro klišes peržengiantį, išradingą ir jaudinantį siužetą – gaivaus oro gūsį kriminalinių trilerių pasaulyje. Sutariama dėl vieno: tai brandus romanas brandžiam skaitytojui, kuriam neužtenka greito veiksmo ir lenktynių.   
   Peršautai savo tėvo ir palaidotai netikro brolio Lisbetai Salander mirti neleido neįtikėtina sėkmė ir laiku pasirodęs žurnalistas Mikaelis Bliumkvistas. Lisbeta sveiksta ir laukia ligoninėje teismo už tris žmogžudystes, kurių nepadarė. Gretimoje palatoje kaukolės lūžius, padarytus Lisbetos kirvio, gydosi tėvas, buvęs sovietų šnipas. Lisbeta, įpratusi spręsti savo problemas pati ir ne visada teisiniais metodais, priversta pasikliauti landžiu draugu žurnalistu, kuriam teks atskleisti poros dešimtmečių senumo Švedijos slaptųjų tarnybų suokalbį ir išsiaiškinti, kodėl Salander yra tokia, kokia yra, kad įrodytų genialios kompiuterių įsilaužėlės nekaltumą.

Stieg Larsson

Apie autorių
    2004 m. miręs švedų žurnalistas Stiegas Larssonas galėjo tapti naujojo detektyvinio trilerio pranašu. Trečioji trilogijos apie Lisbetą Salander dalis „Mergina, kuri užkliudė širšių lizdą“ tik įrodo išaugusį Stiego, kaip rašytojo, talentą ir verčia apgailestauti, kad ši knyga yra paskutinė, kurią jis spėjo pabaigti. Pagal visas tris Millennium dalis sukurti didelio atgarsio Europoje sulaukę kino filmai, Holivude kuriamas antrasis „Mergina su drakono tatuiruote“ pastatymas, o Stiego Larssono šedevrą, parduotą 30 milijonų egzempliorių tiražu, jau galima skaityti daugiau kaip 40 pasaulio kalbų. 


  Knygą perskaičiau rekordiniu greičiu (lyginant su tuo kiek įprastai užgaištu skaitydama) - per 3 dienas! Skaityti greitai turėjau todėl, kad reikėjo grąžinti knygą į biblioteką, o aš kažkaip buvau apsižiūrėjusi ir maniau, jog laiko turiu į valias, bet pasirodo ne. Tai gerai, kad knyga tokia įdomi ir šis greitas skaitymas nebuvo kaip kokia prievolė.
  Kiek teko skaityti kitų skaičiusiųjų atsiliepimų apie šią, trečiąją, dalį tai susidariau nuomonę, jog ji mažiausiai įdomi iš visos trilogijos. Tačiau pradėjusi skaityti supratau, kad anaiptol taip nėra. Ir jeigu reikėtų išrikiuoti pagal įdomumą visas trilogijos dalis mano sąrašas atrodytų taip: 1. Mergina, kuri žaidė su ugnimi; 2. Mergina, kuri užkliudė širšių lizdą; 3. Mergina su drakono tatuiruote. 
   Paskutiniojoje Millennium trilogijos dalyje veiksmo kiek mažiau nei antrojoje, čia daugiau tyrimo, Švedijos teisinių institucijų darbo specifikos, tačiau šie niuansai dėmesio nesumažino. Sunkiausia man buvo nepasiklysti veikėjų vardų, pavardžių ir pareigų labirinte.
   Autoriaus sukurti veikėjų charakteriai labai saviti, stiprūs ir įtaigūs. Jie nesustabarėję, jie kintantys priklausomai nuo situacijos, išgyvenamų emocijų, jausmų - būtent todėl jie atrodo tokie tikri.
  Tai brandus ir labai intelektualus trileris. Kai perskaičiau, nuliūdau, nes supratau, kad viskas - tai buvo paskutinė dalis. . . Tačiau visai netyčia interneto platybėse aptikau, jog bus rašoma ketvirtoji dalis! Dedu visas viltis, kad savo lygiu prilygtų prieš tai parašytoms. O štai ir straipsnis - 15min.lt

Vertinimas 5/5

Ekranizacija:


P. s. nežiūrėsiu ekranizacijos, nes pirmos dvi mane labai nuvylė. Net neturėjau noro pabambėti aprašinėdama savo įspūdžius po abiejų peržiūrų... :-/

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą