2013 m. gruodžio 14 d., šeštadienis

Stivenas Kingas/Stephen King (1947-09-21)



 Stivenas Kingas - amerikiečių rašytojas, scenaristas, muzikantas, žurnalistas, aktorius, režisierius. Jis gimė 1947 metų rugsėjo 21 dieną JAV, Portlende, Meino valstijoje.   
   Stiveno tėvas paliko šeimą, kai jam buvo 2 metai. Motina viena užaugino jį ir jo vyresnįjį brolį Deividą, nepilna šeima gyveno vargingai. Vaikystėje Stivenas išgyveno nelaimingą atsitikimą: jo akivaizdoje traukinys partrenkė draugą. Kai kas teigia, kad tai turėjo įtakos rašytojo kūrybai, nors pats autorius tai neigia.

S. King vaikystėje
   Nors jau nuo 1954 metų Stivenas rašinėjo vaikiškus apsakymus, tikroji aistra rašymui sužibo 1959 metais, kai savo tetos palėpėje jis rado dėžę su senais fantastikos ir siaubo žurnalais. Tie skaitiniai patiko Stivenui, ir jau tais pačiais metais žurnale “Comics Rewiev” buvo atspausdintas jo pirmasis apsakymas “Nepilnametis kapinių vagis”.
Paauglystėje
  Stivenui baigus mokyklą, norėdama, kad sūnus išvengtų kariškos tarnybos, jo motina privertė studijuoti pedagogiką Meino universitete (nuo 1966 m. iki 1971 m.), kur susitiko būsimą žmoną Tabitha Spruce. Jie susituokė 1971 m. Baigęs studijas, S. Kingas dėstė anglų kalbą Hampdeno akademijoje, Meine. Pradžioje šeima sunkiai vertėsi, gyveno namelyje ant ratų, Stivenas rašė trumpus apsakymus, daugiausiai vyrų žurnalams, kad išmaitintų šeimą, tuo pat metu prasidėjo problemos su alkoholiu, besitęsusios daugiau nei 10 metų.
Kingų šeima
   S. Kingas daug savo kūrinių sunaikindavo, ir, pasak legendos, pirmojo bestselerio “Kerė” juodraštį žmona Tabitha išžvejojo iš šiukšlių dėžės, kur S. Kingas, įtūžęs dėl eilinio atsisakymo ją spausdinti, buvo išmetęs. Žmona įkalbėjo Stiveną pasiųsti “Kerę” dar į vieną leidyklą. Nors pats Stephenas Kingas yra pasakęs: „Kas norėtų skaityti knygą apie vargšę mergaitę, turinčią menstruacinių problemų? Negalėjau patikėti, kad rašau šią knygą“. Už "Kerės" rankraštį autorius gavo tik 2 500 JAV dolerių, tačiau greit leidykla pardavė teises į knygą kitai leidyklai už 400 000 dolerių, pagal kontraktą rašytojui priklausė pusė
tos sumos. Tuomet Stivenas metė dėstytojo darbą ir atsidavė vien rašymui.
"Žalios mylios" filmo studijoje
  Devintajame dešimtmetyje rašytojas turėjo didelių problemų su alkoholiu ir narkotikais (Stivenas pats pripažino, kad rašydamas knygą Kudžas beveik visą laiką buvo girtas, ir net dabar neatsimena, kad išvis ką nors būtų rašęs tuo metu).
   Šiuo metu šis rašytojas tituluojamas "siaubo karaliumi", jis parašė daugiau nei 200 knygų, įskaitant virš 50 siaubo ir fantastinių romanų bei yra vienas iš daugiausiai pasaulyje uždirbančių rašytojų. Pagal daugumą jo darbų pastatyti kino filmai. Autorius visuomet būna patenkintas savo kūrinių ekranizavimu, netgi jei siužetas ir labai skiriasi nuo knygos. Yra pora išimčių: „The Shining“, filmas susilaukė daug Kingo kritikos, pasak Stiveno, jį nuliūdino paviršutiniškas kūrinio interpretavimas.
King'o namas

   Žurnalistai daug kartų stengėsi surasti rašytojo vaikystėje kažkokį momentą ar įvykį, nulėmusį S. Kingo vaizduotę ir aistrą siaubo romanams. Tačiau rašytojas visada tvirtino, kad jam “nieko nebuvo nutikę kažko neįprasto… neskaitant tėvo dingimo. Aš buvau normalus vaikas. Vienintelis dalykas, erzinęs mano motiną, buvo tai, kad aš labai domėjausi Čarliu Starkweatheriu, garsiu penktojo dešimtmečio Nebraskos žudiku, rinkau straipsnius apie jį. Aš pareiškiau savo mamai, kad studijuoju jo veidą tam atvejui, kad galėčiau atpažinti tokį žmogų gatvėje, ir užleisti jam kelią. Tokias akis kaip to žudiko dabar aš pastebiu daugelio žmonių akyse. Tą patį, beje, esu pastebėjęs ir savo akyse”.
Owen King su tėvais
   
   Rašytojo tėvo pėdomis seka ir jauniausias sūnus Owen King (gim. 1977-02-21). Jis jau parašė 3 knygas - "Who Can Save Us Now?", "We’re All in This Together" ir "Double Feature".
  
    Kaip viename interviu tvirtina S.Kingas - „didysis gyvenimo siaubas yra tai, apie ką rašė tokie rašytojai, kaip Dostojevskis – tai neapykanta, susvetimėjimas, senėjimas be meilės ir vienatvė“.

Stiveno Kingo šeima dabar
 

Šaltiniai:

Keletas iliustracijų:

The Simpsons/The family guy
 <---- S. King'o vaizdavimas animaciniuose filmuose



Dar šiek tiek "King'iško" pamišimo:














4 komentarai (-ų):

alyvinė rašė...

Ačiū! Kadangi pati niekaip neprisiverčiu paskaityti apie šį autorių, bent dabar žinau dalelę to kas jis yra. :) Tikiuosi, greit į mano rankas pateks kokia jo knyga. :)

Graca rašė...

prašau, kad tik mačytų :)))
P.s. jei esi kaunietė galiu paskolinti keletą jo knygų ;)

alyvinė rašė...

Gaila ne. :( iš pajūrio pusės. :) bet tikiuosi, kad rasiu artimiausiose bibliotekose. Tikrai, turėčiau rasti. Atrodo. lyg ir mačiau kažkada bevarlinėdama tarp knygų lentynų. :)

Graca rašė...

:) manau bibliotekoje tikrai atrasi ;) Tiesa, jos kiek pastebėjau dažniausiai būna atskirtos, kaip atskira knygų serija, nes kaip žinai King'as daaaaug prirašęs ;)

Rašyti komentarą