2014 m. liepos 28 d., pirmadienis

Nicolai Lilin "Sibirietiškas auklėjimas"


   Anotacija. Ginčijamame, nepripažintame regione tarp Moldovos ir Ukrainos, Padniestrėje, gyvena glaudi „garbingų nusikaltėlių“ grupė, kilusi iš Stalino ten ištremtų nusikaltėlių. Joje laikomasi griežtų ritualizuotų pagarbos ir ištikimybės kanonų. Tatuiruotės ten pasakoja žmogaus gyvenimą, vaikas nuo mažiausių dienų svajoja apie savo pirmąjį durklą piką, „garbingieji“ ginklai griežtai atskiriami nuo „nuodėmingųjų“, pinigai leidžiami dviem dalykams – ginklams ir ikonoms, o mentai ir kiti sistemos pakalikai visuotinai neapkenčiami. Nepaklūstantys jokiai valdžiai, nepriklausantys visuomenei, kaip mes ją suprantame, žmonės su begaline aistra ir brutalia jėga puoselėja pagarbą senoliams, ištikimybę tiesai ir savo laisvę.

Puslapių skaičius: 496
Leidykla: Obuolys, 2013
Perskaityta:-
Knyga: iš bibliotekos

   Prisipažinsiu iš karto - nebaigiau skaityti, mečiau pusiaukelėje. Iš pradžių dar bandžiau įtikinti save, jog įdomu arba bent jau greitai bus įdomu. Galų gale baigiau save apgaudinėti (juk tiek daug puikių knygų manęs tik ir laukia!) ir mečiau knygą į šalį. Va kas būna kai pirmą, ir tikrai vienintelį, kartą pasikliauju bibliotekininkės rekomendacija...

 "Žmonės gimsta laimingi, tačiau paskui patys save įtikina, kad laimė yra kažkas, ką jie turi gyvenime rasti... Ir kas esame? Instinktų neturinti gyvulių banda, kuri vaikosi neteisingų minčių, ieškodama to, ką jau turi..."
 
   Iš esmės romanas nėra toks jau ir blogas, tikrai ras savą skaitytojų ratą, jis tiesiog ne man. Pradžioje visai įdomu buvo pažinti nusikaltėlių kultūrą, bet paskui pasidarė nuobodu, nyku. Žodis "nusikaltėlis" (ir jo variacijos) knygoje sklando kaip koks burtažodis - kartojamas daug ir dažnai. Gal tai vertėjo "nuopelnas"? O ir pats leidimas su anotacija nelabai vykę - pabrėžiama ne knygos esmė, o tai kas, kur ir kada vaidino filmo ekranizacijoje. Banalu. 
   Bet labiausiai man trūko išnašų jei jau viršelyje eskaluojama, jog tai TIKRA ISTORIJA, tad leiskite paklausti kuo remiamasi? Autoriaus patirtimi, tyrinėjimais, dokumentais? Hmm...
 

Vertinimas -/-

1 komentarai (-ų):

Virginija. rašė...

Labai gera knyga.:) Man patiko.:) Ir taip, ji tikrai parašyta remiantis paties autoriaus patirtimi.:)

Rašyti komentarą