2013 m. sausio 15 d., antradienis

Tess Gerritsen "Kaulų sodas"




   Oficialiai. Nežinomi kaulai, neatskleistos paslaptys ir neišaiškinti nusikaltimai iš tolimos praeities meta grėsmingus šešėlius į dabartį nuostabiame naujajame New York Times bestselerių autorės Tes Geritsen trileryje.

    Nūdiena: Džulija Hemil savo įsigyto namo sode aptinka kraupų radinį – akmeningoje dirvoje užkastą žmogaus, moters, kaukolę, kurioje įgudusia akimi Bostono teismo medicinos ekspertė Mora Ailz nustato neabejotinas nusikaltimo žymes. Tačiau žinios apie tai, kas tokia ta bevardė moteris buvo ir kas ją ištiko, užsimetusios kitame laike…
   Bostonas, 1830-ieji. Kad išgalėtų susimokėti už mokslą. Norisas Maršalas, gabus, bet neturtingas Bostono medicinos koledžo studentas, prisidėjo prie vietinių „resurekcionistų“ – tų, kurie iš kapų grobia numirėlius, siekdami juos parduoti juodojoje rinkoje anatomijos studijų tikslams. Tačiau netgi tokia šlykšti komercija nublanksta prieš sukrečiančią žmogžudystę medicinos sesers, kurios kūnas rastas sudarkytas universiteto klinikos teritorijoje. O kai toks pat šiurpus likimas ištinka įžymų daktarą, Norisui paaiškėja, kad dėl nelegalios prekybos lavonais tapo pagrindiniu įtariamuoju.
Tess Gerritsen
   Kad galėtų įrodyti savo nekaltumą, Norisas privalo surasti vienintelę savo akimis trumpai suspėjusią pamatyti žudiką liudininkę – Rozą Konoli, gražutę siuvėją iš Bostono lūšnynų, besibaiminančią, kad pati gali tapti kita auka. Padedami sardoniško, aštraus proto jaunikaičio Oliverio Vendelo Holmso, Norisas ir Roza naršo miestą – nuo kraupių kapinių ir prozektoriumų iki prabangių rūmų ir visuomenės grietinėlės galios centrų – sekdami pėdsakais išsigimėlio maniako, tykančio ten, kur mažiausiai jo tikimasi… ir laukiančio savo kitos mirtinos progos. 
   Su nesilpstančia įtampa ir tobulu dėmesingumu to laikotarpio detalėms „Kaulų sode“ vykusiai perpinami intriguojantys pagrindinių veikėjų pasakojimai iš devyniolikto ir dvidešimt pirmo amžių, sekama tamsia detektyvine mįsle nuo pat jos užuomazgos iki pabaigos, sugalvotos tiek pat išradingai kaip ir sukrečiamai.

   Skaičiau knygą ir visąlaik lydėjo mintis - "ši kitokia". Ir tikrai kitokia, lyginant su kitomis mano skaitytomis šios autorės knygomis "Kaulų sode" įvykiai rutuliojosi lėčiau, o ir įtampos buvo mažiau. Veiksmas persipynė į du laikmečius - dabartį, bei 1830-iuosius, pastarasis vyrauja intensyviau ir dažniau, kas man labai patiko.
   Nieko naujo neturiu ką bepridurti - išsamioje anotacijoje daug kas pasakyta apie šią knygą. Tik tiek, kad patiko tuo, jog turėjau labai gerą pažintį su medicinos istorija - jos sėkmėmis ir nesėkmėmis, gydytojų neišmanymu ir naujomis medicinos inovacijomis. Viskas buvo taip aiškiai ir tiksliai nupasakota, kad jaučiausi įvykių dalyve, bjaurėjausi aprašomais kvapais, vaizdais. Kone siaubo knygutė, ypač silpno skrandžio ir stiprios vaizduotės savininkams :))) 

P.S. Neskaičiusiems T. Gerritsen knygų nerekomenduočiau pradėti nuo šios.

Vertinimas 4+/5

4 komentarai (-ų):

Yarn Engineer rašė...

Mane šį knyga apkerėjo :) ir, beje, skaičiau ją pirmą iš Tess knygų.. Taip jau gavosi :) bet man tiko, patiko, jau turiu dar vieną knygą susiveikusi bet ji eilėje antra :)

Graca rašė...

tikrai labai gera knyga, net galvojau keisti balą į 5, bet nusprendžiau "nesimakaluoti", tebūnie 4, bet su diiiideliu pliusu! :)

Išties puiki autorė!

Yarn Engineer rašė...

Taaaaippp :) o pliusas diiiiidelis ir riebus :)

Unknown rašė...

Sveiki, gal zinote kur galeciau isigyti sia knyga? gal kas parduodate? :))

Rašyti komentarą