2013 m. kovo 3 d., sekmadienis

Filmas: "Amerikos istorija X/American history X" 1998



   Oficialiai. Derekas Vinyardas grįžta iš kalėjimo ir pamato, kad jo jaunesnysis brolis Dannys yra įsipainiojęs į tą patį rasizmo ir neapykantos tinklą, už kurį jis buvo atsidūręs už grotų. Kalėjime jis supranta, kad kiekvienoje rasėje yra ir gerų, ir blogų žmonių. Vinyardo užduotis tampa išaiškinti šią tiesą savo broliui.

   "Amerikos istorija X" - tai filmas nepaliekantis abejingų, ir nesvarbu palaikai vieną ar kitą pusę, o gal esi kažkur per vidurį, negali nekreipti dėmesio ar neigti rasizmo problemos, kuri tebeaktuali ir dabartiniu laikotarpiu. 
   Žiūrėjau ir stebėjausi - iš kur tiek neapykantos, kaip galima gyventi, tiesiog mirkti joje ir mėgautis tokiu gyvenimu? Ilgainiui tampi socialiai degradavęs, ir koks skirtumas, jei tave supa bendraminčiai, pastovioje frustracijoje esantys žmonės, tačiau tu nejudi į priekį, matai tik vieną kelią nusėtą pykčio akmenų be jokių alternatyvų - niūrus ir beprasmis gyvenimas... Bet anksčiau ar vėliau neapykanta atsisuka į savo šaltinį ir jį sunaikina.

 "Neapykanta yra sunki našta. Gyvenimas per trumpas, kad visą laiką gyventum įsiutęs ant viso pasaulio, tiesiog neverta taip gyventi."

   Filmo režisierius labai įtikinamai perteikia "skinų" gyvenimo būdą, pažiūras - žiauriai, tačiau realistiškai, puikiai pavaizduota kaip šeimos ar aplinkiniai autoritetai perduoda savo požiūrį: tėvas vaikams, brolis broliui, ir kaip sunku jų atsikratyti, bei priimti kitą gyvenimo būdą.
   Esu sužavėta, "paliesta" - labai, labai patiko! Rekomenduoju - griežtai! :)

Vertinimas 5+/5

1 komentarai (-ų):

Juste rašė...

ir mane "palietė"!

Rašyti komentarą