2012 m. spalio 14 d., sekmadienis

Jo Nesbo "Raudongurklė"


   Oficialiai. Jo Nesbø – garsus šiuolaikinis jaunosios kartos rašytojas, talentingas detektyvų meistras, labiausiai išgarsėjęs vadinamaisiais Hario Hūlės ciklo romanais. 2005 m. šio ciklo romanas „Raudongurklė“ buvo pripažintas geriausiu visų laikų Norvegijos kriminaliniu romanu. Šis kūrinys, pasak kritikų, meniniu požiūriu – vienas ambicingiausių detektyvų skandinavų literatūroje. Tai jaudinanti istorija apie karą, meilę ir išdavystę. Autorius drąsiai atskleidžia tamsiuosius Norvegijos istorijos epizodus ir meistriškai supina juos su šiuolaikine skandalinga detektyvine istorija, į kurią įpainioti ir aukščiausi valdžios pareigūnai.
   
   Dažną gali bauginti knygos apimtis, tačiau tikrai neverta bijoti - skaitymas neprailgs. Bent jau aš ją suskaičiau greitai ir su malonumu, net norėjau, kad knyga būtų buvusi storesnė ;]
   Labai mėgstu daugialypes istorijas kaip ši, kur rutuliojama ne viena tema (ginklų kontrabanda, rasizmas, karo pasekmės žmonių gyvenimams, serijinės žmogžudystės, korupcija, meilė ir t.t.), o siužetas taip persipina, kad prireikia nemažai protinių pastangų susekti tikrąjį kaltininką. Nors visą laiką įtariau, kas vykdė nusikaltimus, tačiau šįkart mane labiau domino priežastingumas, ieškojau atsakymo į klausimą - "kodėl?". Ar radau atsakymą? Manau, kad taip. Tačiau priežasties išsiaiškinimas sukėlė dar daugiau klausimų ir apmąstymų.
Jo Nesbo

   "Savo suluošintais kūnais ir kiaurai suvarpytomis sielomis sužeisti kareiviai atsinešdavo karą ir čia."

   Keista, bet jau antra knyga, kurią skaitau mane nukelia į 2-ąjį Pasaulinį karą, tikrai įdomus atsitiktinumas (o gal užuomina paieškoti knygų apie karą? :) )
  Tikrai labai džiaugiuosi atradusi Jo Nesbo! Po pirmosios knygos gimė simpatija jam kaip autoriui, o va po antrosios - karšta meilė :) 

Vertinimas 5/5
   

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą