2013 m. balandžio 6 d., šeštadienis

Haruki Murakami "Ką aš kalbu, kai kalbu apie bėgimą"


   Anotacija. Sulaukęs 30-ies Haruki Murakami pardavė savo džiazo klubą Tokijo centre ir nusprendė tapti rašytoju. Dauguma pažįstamų tik kraipė galvas. Atsidėjęs rašymui Murakami susidūrė su rimta problema - kaip palaikyti gerą fizinę ir dvasinę formą? Sukūręs romaną "Avies medžioklė" jis pradėjo rimtai bėgioti. Pamažu nubėgami atstumai vis ilgėjo - taip rašytojo gyvenime atsirado maratonas.
    Kodėl vienas garsiausių pasaulio rašytojų Haruki Murakami (gim. 1949) bėgioja ir ką galvoja bėgiodamas? Kaip, jo nuomone, susijęs rašymas ir maratonas? Kiek valios pastangų ir užsispyrimo reikia maratonininkui ir iš kūrybos gyvenančiam autoriui?

    "Jeigu nebūtų buvę šios, per dešimt metų sukauptos, gyvenimo patirties, tikriausiai nebūčiau ėmęsis rašyti romanų, o jeigu ir būčiau pagalvojęs apie rašymą, tikrai nebūčiau nieko parašęs. Nepaisant to, žmogaus prigimtis nesikeičia taip drastiškai. Noras pabūti vienam ir dabar išlikęs. Todėl tas bėgimas, nors valandą per dieną, taip užsitikrinant tylos laiko vien tik sau, tapo svarbiu veiksmu dvasinei higienai palaikyti. Bent jau tuo metu, kai bėgu, galiu su niekuo nesikalbėti ir nieko nesiklausyti. Užtenka tik stebėti aplinkos vaizdus ir gilintis į save. Tai brangus, nepamainomas laikas."

   Knyga tikrai savotiška. Nepasakyčiau, kad būtų labai patikusi, tačiau buvo naudinga gilinant pažintį su mano taip mėgstamu rašytoju. Joje H. Murakami atskleidžia koks žmogus slypi už garsių ir visiems žinomų romanų, leidžia šiek tiek prisiliesti prie jo kasdienybės, gyvenimo būdo ir dviejų didžiųjų aistrų - bėgimo ir rašymo.

" Širdies žaizdos - tai kaina, kurią žmogus turi sumokėti pasauliui už nepriklausomybę."

Haruki Murakami
   Man buvo sunku suprasti tokį pomėgį kaip bėgimas, vietomis (negaliu patikėti, kad taip sakau!) nusibodo skaityti apie nubėgtus kilometrus, oro sąlygas įtakojusias bėgimą ir pan., tačiau paantrindama pasakysiu, jog patiko skaityti Murakamio mintis, iškylančias bėgimo procese, apie tai kaip gimė pirmieji apsakymai, romanas, pamąstymus kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti rašytojas, kiek valios pastangų ir darbo reikalauja rašymas ir pan.
   Knyga (memuarai/dienoraštis?) padėjo geriau suprasti H. Murakamio būdą, iš tikrųjų iš perskaitytų knygų daugmaž tokį jį ir įsivaizdavau, o rašytojo ištvermė, valingumas bei užsispyrimas padidino mano pagarbą jam kaip asmenybei.

   Vertinimas 3/5 (nors ir skaudančia širdimi rašau tokį įvertinimą, tačiau turiu likti sąžininga sau)   

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą