2013 m. rugsėjo 1 d., sekmadienis

Knygų iššūkis 2013. 6 knyga: Sali Salminen "Katryna"


   Anotacija. 1937 m. autorė už šį romaną gavo švedų literatūros draugijos premiją, jis buvo išverstas į daugelį kalbų. Pati patyrusi daug vargo, gerai pažinodama gyvenimą, niūriame Baltijos šiaurės fone papasakojo jaudinančią neturtingos moters gyvenimo istoriją, nupiešė šviesų ir taurų Katrynos paveikslą, atskleidė daug šiurpių išnaudojimo ir socialinės neteisybės vaizdų.

   Kadangi knygos anotacija labai jau skurdi, pirma aprašysiu apie ką gi knyga. 
   Joje pasakojama moters gyvenimo istorija, Katrynos. Augalota, stipri ir nepatyrusi mergina susižavi jauno jūrininko pasakojimais (saldžialiežuvavimu) apie tai, iš kokio krašto jis kilęs, kur keliavęs ir ką regėjęs ir t. t. Pakerėta laukiančio gero ir patikimo gyvenimo mergina išteka už šio jūrininko, vardu Johanas ir išvyksta su juo į pažadėtąjį gyvenimą Olande.
   Atvesdinta prie išgirtojo namo ir jo vietoje radusi apgriuvusią trobelę Katryna labai nusivilia ir pagaliau suvokia, jog visi Johano žodžiai buvo laužti iš piršto ir, kad jos laukia sunkus trobelininkės gyvenimas - dirbti kitiems, o už darbą gauti grašius (išdidumas merginai neleidžia grįžti į gimtinę). Kaimo pagyrūnas, Katrynos vyras, palikęs žmoną vieną tvarkyti "ūkį", išplaukia keliems mėnesiams į tolimuosius vandenis (jis grįžta į Olandą tik praleisti žiemas). Taip ir prasideda Katrynos gyvenimo istorija su sunkiu ir varginančiu darbu, skurdu bei retkarčiais namus aplankančiu trumpalaikiu džiaugsmu.
   Lyginant su dabartine literatūra romanas "Katryna" atrodo labai primityvus. Vietomis viskas vyksta labai lėtai ir nuobodžiai, o kartais veiksmas peršoka kelis metus nespėjus nė susigaudyti kas, kaip ir kodėl. Literatūrinė kalba skurdi, neišraiškinga. Kaip pliusą išskirčiau charakterių, atitinkančių amžių bei patirtį, atskleidimą. 
   Kad ir kaip bebūtų nesigailiu skaičiusi, praplėčiau literatūrinį akiratį ne tik geografiškai, bet ir etnologiškai.

Vertinimas 3-/5

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą