2013 m. balandžio 7 d., sekmadienis

Anita Amirrezvani "Gėlių kraujas"


   Anotacija. Anitos Amirrezvani pirmojo romano puslapiuose atgyja XVII a. Persija: tarsi iš pasakos nužengia miestas, jo turgūs, lindynės ir prabangūs namai. Tai laikas, kai klestėjo kultūra ir prietarai, tai laikas, kai moterims nebuvo leidžiama gyventi savarankiškai. Netikėtai mirus mylimam tėvui, anksti dūžta keturiolikmetės mergaitės viltys ištekėti. Mergaitė tampa tarnaite pas turtingą dėdę, nuostabių šacho kilimų kūrėją. Dėdė padeda jai perprasti puikiųjų kilimų amatą, meną ir verslą. Nors mergina priversta priimti visiškai nepageidautiną laikinų vedybų sutartį, tačiau atsiskleidžia jos gabumai piešti ir kurti. Tviskėte tviskantį pasakojimą puošia su siužetu susipinančios Irano liaudies pasakos ir įstabaus persiškų kilimų meno elementų gausa. Istorija sumegzta taip pat išmoningai, kaip ir merginos audžiami kilimai. Romano tekstas žavi poetiškais vaizdiniais ir kupinais gyvybės personažais.

    Verčiant lapą po lapo vis persmelkdavo mintis - na ir kada gi vyrai pradės kankinti moteriškąją giminę? Kažkaip jau tapo įprasta skaitant knygas apie Rytų kraštus (Iraną, Iraką, Afganistaną ir kt.) susidurti su moterų žeminimu, niekinimu, smurtu prieš jas (bent man tokios knygos papuldavo), o šioje viskas kitaip. Esu maloniai nustebinta! 
Anita Amirrezvani
    Romanas dėmesį kaustė ne tik savo siužetu, bet ir Persijos (dabartinio Irano) egzotika, istorija, tuometiniais papročiais. Žavėjo kilimų rišimo menas ir koks tai sunkus, ilgas ir alinantis darbas siekiant tobulo grožio, bet man ne kaip sekėsi įsivaizduoti kaip viskas turėjo vykti realiame gyvenime - kaip atrodė tie mazgai, staklės, paruošti ekskizai ir pan. Tiesa, panaršius internete šiek tiek apsišviečiau, bet ne tiek, kad gerai suprasčiau kilimų rišimo procesą.
     Baigiant skaityti apstulbusi pagalvojau - o koks gi vardas pagrindinės herojės? Nežinau! Gal aš jį pražiūrėjau sumaišiusi su tokia gausybe arabiškų žodžių, kurių prasmes radau tik knygos gale, mat skaitant nenorėjau blaškytis šokinėdama ir ieškodama paaiškinimų, kadangi pagrindinius ir dažniausiai vartojamus žodžius buvau įsiminusi. O gal tiesiog autorė nepaminėjo mergaitės vardo? Jei kas skaitėte atveskite mane į tiesos kelią ;)
Kilimo gimimas
   Knyga išties žavinga ir man labai patiko! Stebėjau kaip keičiasi ir bręsta pagrindinė veikėja, kaip keičiasi jos požiūris į save, į aplinką. Išbandymų ir klaidų dėka grūdindamasi charakterį mergina persvarsto ir susidėlioja savo gyvenimo vertybes. Rašytojos talento dėka galėjau nusikelti į Persiją - jutau lengvą smilkalų ir prieskonių aromatą, apsilankiau didinguose šeicho rūmuose, mėgavausi arabiškų skanėstų saldybe... 
Siūlau ir jums apsilankyti ;))

Vertinimas 5/5

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą