2014 m. gruodžio 30 d., antradienis

Charles Bukowski (1920 08 16 - 1994 03 09)




   Henry Charles Bukowski (1920 m. rugpjūčio 16 d. Andernache, Vokietijoje – 1994 m. kovo 9 d. San Pedre, Kalifornijoje) – JAV buvo vokiečių kilmės JAV poetas, romanų ir trumpų istorijų rašytojas.
  Charles Bukowski gimtinė yra Andernacho miestas. Vokietijoje, kur ir išvydo pasaulį. Gimus jo vardas buvo Heinrich Karl Bukowski. Motina buvo vokietė, o tėvas JAV kariškis, kurie susipažino pasibaigus pirmajam pasauliniam karui šeima dėl sunkios Vokietijos ekonominės padėties 1923 m. nusprendė persikelti gyventi į JAV, kur apsistojo Baltimorėje. Susitaupę pinigų šeima 1930 m. persikraustė gyventi į Los Andželą. Kaip Charles teigia, jo tėvas dažnai buvo bedarbis ir žiaurus, o vietos vaikai dažnai tyčiodavosi iš jo vokiško akcento. Pabaigęs Los Andželo vidurinę mokyklą, Charles Bukowski dvejus metus lankė Los Andželo Miesto Koledžą. Ten jis mokėsi menų, žurnalistikos ir literatūros.
    24-rių Charles prarado ne tik nekaltybę, bet ir pradėjo savo pirmuosius literatūrinius bandymus. Dvi jo apysakos buvo išspausdintos literatūriniuose žurnaluose, tačiau labai greitai rašytojas nusivylė tokiu publikavimu ir apskritai metė rašymą. Jis dirbo skirtingus keistus darbus ir nuolat gyvendavo pigiuose nuomojamuose kambarėliuose. Galiausiai jis gavo darbą pašte, tačiau neištempęs nė trejų metų savo užsiėmimą metė. Taip prasidėjo jo alkoholiko „karjera“.
   1955 m. Bukowski vos nenumirė – jam gana ilgai teko gydytis ligoninėje skrandžio opą. Galų gale išleistas iš ligoninės jis pradėjo rašyti eiles, o dar po kelerių metų vedė rašytoją ir poetę Barbarą Frye. Tačiau ištempęs vos dvejus metus išsiskyrė. Anot jo, skyrybos įvyko todėl, kad Barbara nuolat abejojo jo, kaip poeto, gabumais. Po skyrybų Charles grįžo prie savo senų įpročių – alkoholio ir darbo pašte.
    1962 m. C. Bukowski sukrėtė žinia apie mirtį Jane Cooney Baker. Tai buvo jo pirmoji ir didžiausia meilė. Apimdamas sielvarto parašė vienas geriausių poemų ir istorijų. Dar ilgą laiką Janė buvo rašytojo mūza.
   1964 m. susilaukė dukters Marina Louise Bukowski. Jos jis susilaukė su tuometine gyvenimo drauge Frances Smith, kurią Charles Bukowski menkinamai vadino "baltaplauke hipe".
  Apie 1969 m. metė darbą pašte ir atsidėjo vien rašymui. Ir prabėgus vos mėnesiui po išėjimo iš pašto rašytojas pasaulio teismui atidavė savo pirmąjį romaną „Paštas“.
   Būdamas vos 73 metų, 1994-ųjų kovą, Charles Bukowski paliko šį pasaulį dėl leukemijos vos spėjęs pabaigti savo paskutinį romaną „Skaitalas“ („Pulp“). Su šia knyga pasaulyje yra daugiau nei 45 skirtingi jo veikalai. Charleso laidotuvių apeigas atliko budistų vienuoliai. O ant rašytojo kapo paminklinio akmens užrašyta „Nebandyk!“ („Don‘t Try!“). Tačiau net ir po mirties Charles Bukowski liko daugelio kritikų ir literatūrinių straipsnių pagrindiniu herojumi.


Šaltiniai:
http://www.alfa.lt/straipsnis/144595/
http://kabutes.kasvyksta.lt/autorius/charles_bukowski/608
http://lt.wikipedia.org/wiki/Charles_Bukowski


tai faktas

mes ilsimės
sėdėdami krantinėje
kvailių kompanijoj,
mėgaujamės netikusiu maistu,
pigiu gėrimu,
žvalgomės tarp iš pragaro atklydusių
ponų ir ponių.

kvailių kompanijoj
išmetame lauk
savo dienas
tarsi vienkartines servetėles.

mūsų muzika garsi,
o juokas netikras.
mums nėra ko prarasti,
nebent pačius save.

prisijunkit.
juk jau beveik visas pasaulis
toks, kaip mes.

telaimina mus
Dievas.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą