2014 m. gruodžio 19 d., penktadienis

Albert Camus "Nuopuolis"


   Anotacija. Maištas – kita itin svarbi A. Kamiu sąvoka. 1950 m. rašytojas sukūrė Maištaujantį žmogų – savitą maišto idėjų istoriją. Maištas visada susijęs su kitų ir kitokių žmonių neigimu, net žudymu. Į maištą, į revoliuciją kviečiančios ideologijos tiesiogiai ir netiesiogiai skatina žudyti. Kur išeitis? Kamiu pabrėžė atskiro žmogaus sąmoningumą, laisvę pasirinkti, taip pat žmonių tarpusavio solidarumą, palaikomą bendros visiems „Egsistencinės“ prasmė.

Puslapių skaičius:127
Leidykla: "Taura", 1991
Perskaityta: 2014 11 30
Knyga: nuosava.

  Na štai - grįžau :) Kone šimtu procentų pakeitus gyvenimą, gyvenimo ritmą, deja skaitymui laiko sumažėjo, deja... Pradžioje persikėlus į svečią šalį visas mintis ir laiką atėmė darbo bei gyvenamosios vietos paieškos. Paskui laiką pasiglemžė darbas, susitikimai su draugais ir artimaisiais, bei poilsis, taip, knygas iškeisdavau į miegą. Tad dabar belieka gaudyti akimirkas metro, autobuse - klausyti muzikos ir skaityti. Juokinga, bet šiai permainai (turiu omenyje skaitymą, arba greičiau neskaitymą) pirma perskaityta knyga tinka kuo puikiausiai - "Nuopolis". 
Albert Camus
  Visa knyga - tai Klamanso, buvusio advokato, monologas, perteikiamas kaip dialogas - t.y. pasakojimas neįvardintam pašnekovui. Tačiau man pasirodė, jog tai visgi daugiau pokalbis su savimi, apsvarstant praeitį ir priežastis, atvedusias į dabartinę situaciją, vidinį asmenybės lūžį.
  Man įdomiausia buvo skaityti apie šio "velnio advokato" veidmainystę - t.y. gerų darbų darymą tik dėl savęs, tik dėl noro būti aukščiau už kitus, būti geresniu, ir taip dar labiau sau patikti. Juk iš ties atlikus gerą darbą, ar buvus paslaugiu aplanko tikrai geras jausmas, norisi net aureolę užsikabinti :) Taip pat buvo įdomu iškapstyti priežastį, kodėl Klamansas pasikeitė, kaip sąžinės graužatis pakeitė šį sėkmės lydimą, tačiau viduje ganėtinai papuvusį žmogų. 
  Pradžioje pasirodžiusi nuobodi, knyga tapo gan įdomi. Ech, patinka man tas Camus su savo egzistencinėmis problemomis ir jų nagrinėjimu. 
 
Vertinimas 4/5

3 komentarai (-ų):

pakalnutė rašė...

Panorau perskaityti ir aš, iš tavo aprašo skamba įtraukiančiai.:)

Graca rašė...

Džiugu, kad sudominau :)
Nors veiksmo čia ir nedaug, bet visa tai atperka Camus įžvalgos

pakalnutė rašė...

Taip, o šis rašytojas kupintas jų.:) Beje, gražių švenčių.

Rašyti komentarą