2012 m. rugpjūčio 15 d., trečiadienis

Stephen King „Švytėjimas“


Oficialiai. Žiemos sezonui atvykęs į „Panoramos“ viešbutį kalnuose drauge su Torensų šeima - gavusiu ten prižiūrėtojo vietą Džeku, jo žmona Vendi ir mažuoju Deniu, - norom nenorom imi jausti tai, ką jaučia užpustytame sniego, atkirstame nuo viso pasaulio prastos šlovės viešbutyje S. Kingo herojai, imi baimintis to, kas slypi už kiekvienų iš šimto dešimties kambarių durų, žaidimų aikštelėje, gyvatvorėse, lifte, kas kelia siaubą jiems, visų pirma „švytėjimo“ dovaną turinčiam Deniui, imi ieškoti išeities iš klaidžių „Panoramos“ ir žmogaus sielos labirintų taip, kaip jos ieško romano herojai.

APIE AUTORIŲ: Stephen King vienas ryškiausių ir produktyviausių amerikiečių rašytojų, kuris parašė virš 200 knygų, pagal kurias sukurta daugybė filmų. Labiausiai žinomas siaubo, fantastikos srityse.

   Stiveno tėvas paliko šeimą, kai jam buvo 2 metai. Motina viena užaugino jį ir jo vyresnįjį brolį Deividą trūkstant pinigų šeimoje. Vaikystėje Stivenas išgyveno nelaimingą atsitikimą: jo akivaizdoje traukinys partrenkė draugą. Kai kas teigia, kad tai turėjo įtakos rašytojo kūrybai, nors pats autorius tai neigia.
    Stivenas pradėjo kurti apsakymą apie merginą, turinčią nepaprastų galių, bet parašęs keletą puslapių, juos suglamžė ir išmetė. Laimei, žmona juos rado, perskaitė, ir privertė vyrą užbaigti kūrinį. 1973 metais rašytojas pavadino romaną „Kerė“ ir pasiūlė leidyklai. Už tai jis gavo tik 2 500 JAV dolerių, tačiau greit leidykla pardavė teises į knygą kitai leidyklai už 400 000 dolerių, pagal kontraktą autoriui priklausė pusė tos sumos. Tuomet Stivenas metė dėstytojo darbą ir atsidavė vien rašymui. Netrukus, nuo gimdos vėžio mirė 59 metų jo motina, prieš mirtį teta jai skaitė sūnaus romaną. Rašytojas su žmona susilaukė 3 vaikų. Šiuo metu gyvena ir kuria Floridoje.

Stephen King

   Kingas nebūtų Kingas, jei savo kūriniu neįtrauktų į veiksmą. Įtraukė ir mane, tiesą sakant gerokai. Po truputį, iš lėto ir neabejotinai įsuko į istoriją, pati pasijaučiau jos dalyve. 
   O pasakojimas iš tikrųjų bauginantis... atgyjantys gyvatvorės -  žvėrys, šmėklos, atrodo ir pats viešbutis tampa tarsi gyvu organizmu, kuris pasiglemžia savo gyventojus, veikia jų psichiką, asmenybes. Iki paskutinės knygos eilutės neaišku ar liks kas gyvas, ar bus nugalėtas blogis, ar "Panorama" liks sveika ir gyvybinga bei toliau lauks kitų savo aukų...
   Jei norit įtampos, šiurpuliukų, sulaikyto kvėpavimo - skaitykit. Jei esat  jautrūs, paveikūs, tikit ir bijot antgamtinių reiškinių - nevarkit, neskaitykit, košmarai garantuoti ;]
   
      "Pataikavimas - tepalas, kuriuo tepami pasaulio ratai."
 

S. Kingo namas, puikiai atspindintis rašytoją ir jo kūrinius :

 

   

Vertinimas 5/5


P.S. yra sukurtas ir filmas , "persipumpavau", reikės žiūrėti - pasišiurpinti ;]



0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą