2014 m. rugpjūčio 15 d., penktadienis

Erich M.Remarque "Šešėliai rojuje"


   
   Anotacija.  Romane „Šešėliai rojuje“ E. M. Remarkas vaizduoja vokiečių emigrantų gyvenimą Jungtinėse Amerikos valstijose.

   Ten, fašizmo pragare, liko persekiojimai ir pažeminimai, kalėjimai, koncentracijos stovyklos ir nuolatinė mirties baimė, ten liko ir visa, kas brangiausia, - giminės ir draugai, namai ir mėgstamas darbas, ten nuolat grįžta emigrantų mintys, juoba kad ir Amerikos „rojus“, pavaizduotas romane labai išraiškingai, pasitiko „šešėlius“ ne taip jau svetingai.

Puslapių skaičius: 400
Leidykla: Alma littera, 2007
Perskaityta: 2014 08 10
Knyga: nuosava.
    Su šia knyga perkopiu Knygų iššūkio viduriuką (jėėėėė!!!), jau galiu pasidžiaugti, kad viena knyga daugiau nei įveikiau pernai :)
Erichas M. Remarkas
   Romanas skaitėsi gan sunkiai, vangiai, veiksmas joje buvo tarsi sustingęs, pakibęs ore. Pagrindinė tema - savęs paieškos, emigravus iš kariaujančios Europos, bandymas susikurti naują gyvenimą, praeitį palaidojus už Atlanto vandenyno. Knygos herojai man pasirodė tarsi drugeliai atsitiktinumo dėka įskridę į kambarį ir per langą niekaip negalintys ištrūkti į už stiklo esantį išsvajotą gyvenimą. Visa - tik sparnelių daužymasis į stiklą ir bevaisės pastangos...
   "Kas gali taip paprastai neapkęsti arba mylėti, tam galima tik pavydėti jo primityvumo."
   Labiausiai patiko pono Roso asmenybė, su visa jo ironija, lengvu sarkazmu atmieštu humoru, patirtimi ir tiesiog savitu požiūriu į gyvenimą. Silversas žavėjo savo prekybininko sugebėjimais - meno kūriniais prekiavo lyg lošdamas šachmatais - apgalvodamas penkis žingsnius į priekį. O va Natašos visai nesupratau, man ji taip ir liko paslaptimi. Nesupratau ar ji išsilavinusi, paslaptinga, bet įnoringa moteris ar tiesiog tuščiagarbė plevėsa (kartais mes tokias vadiname "tuštutėmis" :). Hmm.
   Nors Remarko kūrybą labai mėgstu, tačiau šįkart likau kiek nusivylusi - nuobodžiavau beskaitydama, "auksinių minčių", dėl kurių tiesiog apsaldavo širdis praktiškai neradau. Bet teko nuryti pasipiktinimą sužinojusi faktą, jog ši knyga buvo išleista jau po autoriaus mirties t. y. Remarkas nesuspėjo "nušlifuoti" visų aštrių kampų, išdailinti ir išbaigti kūrinį.

Vertinimas 3/5

2 komentarai (-ų):

Anonimiškas rašė...

Kaip juokinga :)) Vakar užbaigiau irgi E. M. Remarko knygą, kuri taip pat padėjo pasiekti šių metų knygų iššūkio viduriuką :)

O šios dar neskaičiau, bet kada nors ateis ir jai eilė.

Graca rašė...

neblogas sutapimas :)))

Rašyti komentarą