2013 m. liepos 28 d., sekmadienis

Ruta Sepetys "Tarp pilkų debesų"


  Anotacija. 1941-aisiais penkiolikametė Lina rengiasi dailės studijoms, pirmiesiems pasimatymams ir kitokiems vasaros džiaugsmams. Tačiau vieną naktį į namus įsiveržia slaptoji sovietų policija ir sykiu su motina ir broliu išveža Liną į Sibirą. Linos tėtis, atskirtas nuo šeimos, pasiunčiamas mirti kalėjime. Viskas griūva.
  Lina narsiai grumiasi už gyvenimą ir prisiekia, jei liks gyva, įamžinti savo šeimos ir tūkstančių kitų panašios lemties žmonių kančias piešiniais ir aprašymais. Rizikuodama gyvybe, ji kuria ir siunčia meninius pranešimus vilda
masi, kad šie kaip nors pasieks kalintį tėtį ir duos jam žinią, jog jie - dar gyvi.
  Tai ilga ir šiurpi kelionė, tad vien neįtikėtina stiprybė, meilė bei nepalaužiama viltis palaiko Liną ir jos šeimą, padėdamos jiems ištverti dieną po dienos. Tik ar vien meile gali būti gyvas?
   „Tarp pilkų debesų" - užburianti istorija, kuri užgniaužia kvapą ir pavergia širdį, atskleisdama įstabią žmogaus dvasios prigimtį. 


   Ar jums kada teko spėlioti, ko verta žmogaus gyvybė? Mano brolio gyvybė tą rytą tebuvo verta kišeninio laikrodžio.

 
  Na va jau grįžau iš po atostogų, kurios regis pralėkė kaip viena diena palikdama šiltus prisiminimus... ech... Na gerai, gana čia man dūsauti, reikia pasiskubinti kol neišblėso įspūdžiai aprašyti perskaitytas knygas (nors laiko skaitymui negalėjau daug skirti, tačiau keletą knygelių "sukramčiau"). 

Ruta Sepetys
   "Tarp pilkų debesų" tai knyga apie skaudžią Lietuvos praeitį - masinius trėmimus, patirtą neteisybę ir smurtą, žmogaus valios stiprybę, meilę ir mirtį, gyvenančias greta.
    Negalėčiau pasakyti, kad šis romanas buvo kažkas TOOOKIO, tačiau man patiko savo paprastumu ir nuoširdumu, bei žinoma jame pasakojama Linos šeimos istorija. Autorė atvirai pateikė žiaurią ištremtųjų kasdienybę - priverstinį darbą, pažeminimus, kasdieninę kovą už gyvybę, bei sielos kertelėje plevenančią viltį ištrūkti iš šio pragaro žemėje. 
  Tiesa, norėjosi apčiuopiamesnės pabaigos, tačiau tai tik smulkmena, iš esmės tai tikrai gera knyga, ypač šiuolaikiniam skaitytojui, kuris išlepintas skaityti knygas, kuriose daug veiksmo ir mažai apmąstymų ar sausų faktų. Su šiuo romanu gausite ne tik veiksmo, bet ir istorijos pamokėlę :) Rekomenduoju.

Vertinimas 4+/5


1 komentarai (-ų):

Vivija rašė...

Šią knygą skaičiau prieš porą metų (taip pat vasarą). Prisimenu, kad skaitydama kai kurias vietas buvau sukrėsta. Puikiai žinojau aprašomą situaciją, nes mano pačios močiutė su šeima buvo ištremta į Sibirą... Ašarų sulaikyti tikrai nepavyko... Rekomenduoju paskaityti, nes joje puikiai atsispindi to laikotarpio situacija, patirtos netektys ir skausmas.

Rašyti komentarą