2013 m. birželio 2 d., sekmadienis

Oliver Potzsch "Koriko duktė"


   Anotacija. Mažas Bavarijos miestelis, 1659-ieji. Iš upės ištraukiamas mirštantis berniukas ant peties žiauriai ištatuiruotu raganų ženklu. Budelis Jakobas Kuizelas iškviečiamas išsiaiškinti, ar apylinkėse įsikūrė raganos. Miestelį vis dar persekioja tamsūs prisiminimai apie kerėtojų teismus ir moteris, sudegintas ant laužo. Kai dingsta daugiau vaikų, o antras našlaitis randamas negyvas su tokia pačia tatuiruote, auganti isterija grasina virsti chaosu. Kol sunerimę miestelėnai neprivertė nukankinti ir nužudyti pribuvėjos, priėmusios jo paties vaikus, korikas Jakobas turi atskleisti tiesą. Padedamas sumanios gražuolės dukters Magdalenos ir Simono, universitete mokslus krimtusio vietos gydytojo sūnaus, Jakobas išsiaiškina, kad Šongau tikrai siautėja blogis, bet kraujo praliejimą galbūt per vėlu sustabdyti...
Oliver Potzsch
   Gausus istorinių detalių, įtemptas istorinis detektyvas Koriko duktė yra pirmasis vokiečių Oliver Pötzscho (g. 1970 m.) romanas. Rašytojas pats yra kilęs iš Kuizelų, garsaus Bavarijos budelių klano, ir turėjo galimybę naudotis puikiu giminės archyvu. 2008 m. pasirodžiusi knyga iškart tapo bestseleriu Vokietijoje, vėliau buvo išversta į anglų ir kitas kalbas. Autorius teigia norėjęs supažindinti su šios uždaros kastos gyvenimu ir savotiškai reabilituoti budelius, kurie viduramžiais buvo atstumtieji, bet būtini kiekviename miestelyje, nes vykdė teisingumą, rūpinosi gatvių švara ir dažnai pakeisdavo gydytojus. Šiuo metu O. Pötzschas gyvena Miunchene ir rašo ketvirtąją neįtikėtino populiarumo sulaukusios sagos apie koriko dukterį dalį.

  Labai mėgstu istorinius romanus, o tuo labiau, jei juose galima rasti tikrų faktų bei sužinoti tai ko neteko skaityti istorijos vadovėliuose, šis būtent toks.
   Knygos siužetas suregztas meistriškai ir įtikinamai. Mane žavėjo ryškiai ir įtaigiai atskleisti veikėjų charakteriai, pasižymintys savotiškumu ir išskirtinumu. Labiausiai įstrigo koriko asmenybė, jo visapusiškumas, atskleistas humaniškumas ir kitoniškumas miestelio gyventojų kontekste.
   Vienintelis dalykas, kuris užkliuvo - po romano užuomazgos sekusi pabaiga, man ji buvo per greita ir neišsami, sunku žodžiais išreikšti tą jausmą likusį užbaigus knygą bei kirbantį klausimą - jau viskas..? Tai va. Žodžiu - rekomenduoju, skaitykit, mėgaukitės ;]

Vertinimas 5-/5

2 komentarai (-ų):

test1933200 rašė...

Ne viskas...antra dalis dar yra...Koriko duktė ir juodasis vienuolis.

Graca rašė...

Žinau, kad yra, tačiau būtent šiai istorijai apie pribuvėją ir tikrojo kaltininko išaiškinimą man trūko išbaigtumo :)

Rašyti komentarą