2012 m. gruodžio 18 d., antradienis

Stieg Larsson "Mergina su drakono tatuiruote" arba "Vyrai, nekenčiantys moterų"


   Oficialiai. Stiego Larssono (1954-2004) Millennium trilogija yra unikalus literatūrinės sėkmės pavyzdys tiek tarp kritikų, tiek tarp skaitytojų. Ji užkariavo visus įmanomus bestselerių sąrašus Europoje ir pasaulyje. Tarptautinė knygų leidybos sensacija, Nr. 1 bestseleris Prancūzijoje daugiau nei 35 savaites (aplenkęs net Harį Poterį!), perkamiausia visų laikų knyga Danijoje (neskaitant Biblijos), kurios parduota daugiau nei 27 milijonai egzempliorių – ir tai ne pabaiga!
    Pirmoji knyga „Mergina su drakono tatuiruote“ (dar žinoma pavadinimu „Vyrai, nekenčiantys moterų“) buvo ekranizuota į ne mažiau populiarų kino filmą, savo versiją ruošia Holivudas… 


Įspėjame: kai atversite knygą, atgal kelio nebebus.
Stieg Larsson

    Harieta Vanger dingo kaip į vandenį prieš 40 metų. Jos senelis Henrikas lyg šiol įsitikinęs, kad Harietą nužudė kažkas iš jų giminės – tą lemtingą dieną visi buvo susirinkę į atokioje saloje pastatytą įspūdingą Vangerių šeimos vasarnamį. Įtarti galima daugelį iš tarpusavyje kovojančio įtakingo klano, bet įrodymų nėra… Išskyrus kasmet per gimtadienį senoliui paštu atkeliaujančią dovaną – džiovintų gėlių puokštę, lygiai tokią pat, kokią jam gyva būdama dovanodavo anūkė Harieta.
   Jausdamas kasdien artėjantį gyvenimo saulėlydį, Henrikas Vangeris nusprendžia darsyk pabandyti įminti neįmenamą mįslę. Tyrimui atlikti pasamdomas žurnalistas, reputaciją praradęs „Millenium“ leidėjas Mikaelis Bliumkvistas bei Lisabet Salander, smarki ir nepritampanti prie visuomenės, bet  ypač protinga kompiuterių įsilaužėlė, kuri specializuojasi asmenybių tyrimuose.
   Šioje knygoje rasite visko – žmogžudystė, šeimos saga, meilės istorija, finansinė intriga, trilerio įtampa… Aišku tik viena: geriau nestoti skersai kelio merginai su drakono tatuiruote...

   Neatsimenu ar kada esu skaičiusi painesnį ir labiau intriguojantį trilerį nei šis. Nors daugiau nei iki vidurio knygos vis painiojausi Vangerių giminystės voratinklyje, bei šios šeimos įvykiuose, tačiau šiaip ne taip pagavau siužetą "už uodegos" ir nepaleidau iki pat pabaigos.
   Labiausiai knyga žavėjo ne tiek pačia idėja, kiek pagrindiniais veikėjais - Mikaeliu ir Lisbeta - jų įžvalgumu, intelektu, charakteriais, bei tarpusavio sąveika. Ypač dėmesį traukė neeilinė asmenybė - mergina su drakono tatuiruote. Savo išskirtinumu, gebėjimais Lisbeta pelnė visas mano simpatijas.
   Ši knyga daugialypė - tai ne tik Vangerių giminės paslapties tyrimas, bet ir leidyklos "Millennium" užkulisai, konkurencija, meilės vingrybės, ambicijos, valdžios ir įtakos demonstravimas, ir aišku vyrai, kurie nekenčia moterų. 
  Tikrai rekomenduoju perskaityti šią novatorišką ir išskirtinę knygą! 
  Jau nekantrauju griebti tęsinį :)

Vertinimas 5/5

   Tiesa, yra net dvi šios knygos ekranizacijos versijos (greitu laiku žadu peržiūrėti abi) :

Nr. 1

Nr. 2


   Ir visgi - kuri mergina labiau atitinka susidarytą portretą skaitant? 
  Man, neabejotinai - Nr. 2
Nr. 1

Nr. 2

3 komentarai (-ų):

Salomėja rašė...

O man nr. 1. Jautresnė, įtikimesnė. Amerikietiškoji tokia labiau... kaip amerikiečiai įsivaizduoja pankus/gotus/neformalus - purvinus ir nepatrauklius :) Fotosesijose tai abi gerai atrodo, mano vertinimas po filmų peržiūros.

Graca rašė...

aš vertinau tik iš nuotraukų, o iš jų pirmasis variantas man pasirodė išoriškai per švelnus, aš ją tokią "spygliuotą" įsivaizduoju (daugmaž kaip Nr. 2) :)
o dėl filmų dar bus matyt, kai peržiūrėsiu gal ir keisis nuomonė ;]

Viktorija rašė...

Labas, Graca, ar galėtum su manimi susisiekti? Turiu tau pasiūlymą.
el. paštas - viktorija@manoknyga.lt

Rašyti komentarą