2012 m. liepos 19 d., ketvirtadienis

Knygų šimtuko apžvalga: kokias knygas lietuviai pirko birželį? [15min.lt]


Skaitantys ir tiesiog literatūra besidomintys žmonės stengiasi sekti knygų pasaulio naujienas. Norisi sužinoti, kokie kūriniai dabar „ant bangos“, ką naujo siūlo leidyklos. Tikrinti kiekvienos leidyklos internetinį puslapį užima laiko, todėl siūlome jums apžvalgą iš projekto 100knygu.lt.
Jo tikslas – pateikti visas naujienas ir perkamiausių knygų šimtuką vienoje vietoje, taip pat projekto komanda siūlo paskaityti recenzijas, atskirų tinklaraščių autorių nuomones.
Taigi, kaip atrodo praėjusio birželio mėnesio naujienos? Į pirmąją vietą po šiokios tokios pertraukos vėl įsiveržia Algimanto Čekuolio knyga „Faktai ir šypsenos“. 59 įvairios temos, sklandus tekstas, šmaikštumas, kalbos lengvumas, informatyvumas bei Algimanto Čekuolio erudicija tikriausiai sugeba patraukti ne vieną. Neveltui susitikimuose su šiuo rašytoju, publicistu bei keliautoju apstu žmonių, o ir gerbėjų amžius labai įvairus. Daugelis vertina šį rašytoją, nes jo kūriniai paremti tikromis istorijomis bei suteikia skaitančiam nemažai naujų žinių.

Antrojoje vietoje yra amžina klasika tapęs Antoine de Saint-Exupery kūrinys „Mažasis princas“. Alegorinė pasaka apie berniuką iš kitos planetos ir jo keliones. Turbūt kiekvienas skaitantis žmogus žino šį kūrinį, jei nėra skaitęs, tai bent girdėjęs. Tai knyga, iš kurios tiek vaikas, tiek suaugęs gali pasimokyti, galbūt net iš naujo atrasti žmogiškąsias vertybes. Šį kūrinį verta turėti kiekvienų namų bibliotekoje, tai įrodo ir jo perkamumas.
Trečiojoje ir ketvirtojoje vietose – Kristinos Sabaliauskaitės istoriniai romanai „Silva Rerum“ ir „Silva Rerum II“. Šios knygos kurį laiką buvo užleidusios savo aukštas pozicijas, bet birželį vėl šoktelėjo į pirmąjį penketuką. Tai galėjo paskatinti prasidėjęs atostogų metas – laikas, kai mėgstantys gerą literatūrą, bet įprastu laiku neturintys laiko žmonės pagaliau gali sau leisti panirti į skaitymo teikiamus malonumus. Juk jau ganėtinai ilgai apie šiuos romanus sklando geri atsiliepimai, tiek kritikų, tiek paprastų skaitytojų rekomendacijos, kurios keliauja iš lūpų į lūpas.

Penktojoje vietoje Davido Lebovitzo kūrinys „Saldus gyvenimas Paryžiuje“. Praėjusį mėnesį užėmęs tik 57-ąją vietą, birželį šoktelėjo į tikrai aukštą poziciją. Kodėl? Visų pirma, tai tikri rašytojo įspūdžiai, pateikti lengva, dažnai pašiepiančia kultūros skirtumus forma. Antra, kadangi Lebovitz‘as yra kulinaras, knygoje yra pateikiama keletas jo receptų, o pastaruoju metu tiek knygų pasaulyje, tiek televizijoje vyrauja patiekalų ruošimo bumas. Lengvas, neapsunkinantis kūrinys ir receptai – štai ir Lietuvos skaitytojams priimtina vasaros knyga.
Į šimtuko aukštumas šokteli naujos, visagalės reklamos išpopuliarintos knygos kaip Santa Montefiore „Sodininkas iš Prancūzijos“, Lars Kepler „Hipnotizuotojas“, Peter Høeg „Dramblių prižiūrėtojų vaikai“. Naujai išleistos detektyvų klasikės Agatha'os Christie knygos birželį susilaukė daug dėmesio, taip pat išlieka populiarūs jau lietuvių pamėgti rašytojai kaip Sandra Brown, Haruki Murakami, Filomena Taunytė, Tess Gerritsen, Nicholas Sparks, Jodi Picoult, P. Coelho, Isabel Alende, Aleksandra Marinina, paauglių dievinami Stephenie Meyer, L. J. Smith, Suzanne Collins. Šių rašytojų net po kelias knygas galima atrasti birželio mėnesio šimtuke.

Taigi, birželį vyrauja ganėtinai aiški tendencija – lengvi, vasariški kūriniai. Taip ir turėtų būti, juk vasarą daugelis nori pailsėti nuo sunkių darbų, pamiršti rūpesčius, todėl ir renkasi lengvus detektyvus, publicistinius kūrinius ar gyvenimiškus romanus.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą