2014 m. sausio 30 d., ketvirtadienis

Camilla Lackberg "Pamokslininkas"


  Anotacija.
Su kuo jie turi reikalų? Su žudiku sadistu, laukusiu dvidešimt ketverius metus iki naujos piktadarystės? Apie kitus variantus net baisu pagalvoti...

“Pamokslininkas” tęsia trilerių seriją, kurią pradėjo “Ledo princesė” („Tyto alba“, 2011 m.): vėl tylioji ir jaukioji Fjelbaka, kur visi vienas kitą pažįsta. Saugu, ramu ir gera. Tačiau skaitytojui jau pažįstamo žurnalistės Erikos ir tyrėjo Patriko Hedstriomo tandemo laukia antroji byla: mažas berniukas tarpeklyje aptinka lavoną. Po negyvos turistės kūnu policija suranda daugybę kaulų – kaip netrukus paaiškėja, prieš 25 metus dingusių Fjelbakos merginų palaikų likučius. Patrikas karštligiškai ieško sąsajų tarp nusikaltimų, kurių, regis, neįmanoma rasti. Tačiau ima aiškėti, kad nepriklausomos bažnyčios pamokslininko Efraimo Hulto šeimoje knibžda daug paslapčių, o tada pradingsta dar viena mergaitė... „Pamokslininkas“ – tikras lobis švediškų detektyvų mėgėjams: išorinis saugumas bei ramybė ir iškreiptas maniako mąstymas, drauge su religiniu fanatizmu kunkuliuojantis po apsimestinio padorumo luobu. Ir piktadarystės, parodančios, koks trapus mūsų įsivaizduojamas saugumas.

Camilla Lackberg
    Camilla Läckberg (Kamila Lekberg; g. 1974 m.) – švedų detektyvų karaliene vadinama autorė. Visų jos knygų veiksmas vyksta mažučiame šiaurės Švedijos miestelyje Fjelbakoje, kuriame užaugo pati rašytoja. Dešimties įtempto siužeto knygų autorės sėkmė staigi, bet ne vienadienė; daugybė švedų trilerių gerbėjų visame pasaulyje pelnytai įvertino šiurpias istorijas, nutinkančias idiliškoje Fjelbakoje: 2005 m. Camilla Läckberg tapo Švedijos metų autore, 2006 m. ji tapo perkamiausia Švedijos rašytoja. Dabar pasaulyje parduota daugiau nei 6 milijonai jos knygų egzempliorių.

Puslapių skaičius: 376
Leidykla: Tyto alba, 2012
Perskaityta: 2014 01 28
Knyga: iš bibliotekos
     
   Antroji trilogijos dalis tikrai nenusileidžia pirmajai, o mano nuomone gal kiek ir pralenkia. Čia painesni siužeto vingiai, veiksmas sukasi ne tik siaurame žmogžudysčių tyrimo epicentre, pasakojimo eigoje plačiau atskleidžiami pagrindinių bei antraplanių veikėjų charakteriai, pateikiama daugiau jų gyvenimo detalių. Būtent tai ir padėjo geriau įsijausti į knygoje besirutuliojančią istoriją.
   Tikrai linksma ir įdomu, kadangi ir pati buvau atsidūrusi panašioje situacijoje, buvo skaityti apie Erikos vargus su kviestais ir nekviestais svečiais. Tiesa, šioje knygoje Erika buvo visiškoje žmogžudysčių tyrimo nuošalėje, nors skaitydama slapta vis tikėjausi, kad kaip nors ir ji į jį įsitrauks, bet neįsitraukė - vargo su paskutinio mėnesio nėštumu, nuoboduliu ir įkyriais svečiais. Pagrindinis vaidmuo teko Patrikui - Erikos išrinktajam.
   Intriga apie tikrąjį žudiką išlaikoma iki pat pabaigos, nors ir rodos jau jau įsitikinsiu, kad būtent šis, bet rašytoja gudriai vietoje ir laiku pakreipia įvykius visai kita linkme ir vėl man tampa neaišku, kas iš tiesų kaltas. Taip ir spėliojau iki beveik pačios pabaigos.



Vertinimas 5/5

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą