2013 m. liepos 6 d., šeštadienis

Camilla Lackberg "Ledo princesė"


   Anotacija. Lavono akys buvo gailiaširdiškai užmerktos, tik lūpos ryškiai mėlynos. Plonas ledo sluoksnis aptraukė liemenį, visiškai paslėpdamas apatinę kūno dalį.
   Camilla Läckberg (Kamila Lekberg; g. 1974 m.) – švedų autorė, kurios trileriai stulbinamu greičiu užkariavo visą pasaulį. Ekonomistės išsilavinimą turinti trijų vaikų motina šiuo metu gyvena Stokholme, tačiau rašo apie mažutį šiaurės Švedijos miestelį Fjelbaką, kuriame pati užaugo.  Kaip tik ten ir vyksta C. Läckberg trilerių veiksmas, nuo kurio negali atplėšti akių daugiau nei 30 šalių skaitytojai. Dešimties įtempto siužeto knygų autorės sėkmė – staigi, bet ne vienadienė; daugybė švedų trilerių gerbėjų visame pasaulyje pelnytai įvertino “Ledo princesę” ir kitas istorijas, purtančias iš pažiūros idilišką Fjelbakos miestelį: 2005 m. Camilla Läckberg tapo Švedijos metų autore, 2006 m. ji tapo perkamiausia Švedijos rašytoja. Šiuo metu pasaulyje parduota daugiau nei 5 milijonai jos knygų egzempliorių.

   “Ledo princesė” pradeda trilerių seriją:  Fjelbaka, kur gyvena tik 1000 gyventojų, ir visi vienas kitą pažįsta; šcherai, saulėje mirguliuojantis vanduo, ramios įlankos, laiveliai… Saugu, ramu ir gera.  Taip mano ir žurnalistė Erika Falk, į gimtąjį kaimelį atvykusi tvarkyti mirusių tėvų namo.  Kaip tik todėl ją taip sukrečia vaikystės draugės žūtis: gražuolė Aleksandra randama vonioje perpjautais riešais, žiemos šaltis jos kūną jau pavertęs ledu. Tačiau sunku patikėti, kad tai savižudybė. Ši mirtis neduoda Erikai ramybės; toliau rausdamasi draugės gyvenime, ji atskleidžia vis daugiau paslapčių. Kai prie tyrimo prisideda ir kitas Erikos vaikystės draugas, tyrėjas Patrikas Hedstriomas, kai kam ima darytis ankšta... Tačiau ar kaimelio gyventojai pakęs beatodairišką kišimąsi į tai, kas turėtų likti už uždarų durų? Erikos ir Patriko tandemas įsuka skaitytoją į šiurpinantį verpetą, kunkuliuojantį po iš pažiūros ramiu ledu.
   
   Žmogžudystė, šeimų paslaptys, melas, intrigos, aistra ir meilė verpetais sukasi iš pažiūros ramiame ir gan konservatyviame Fjelbakos miestelyje. O kur dar apkalbos ir didžiausias galvos skausmas "ką pagalvos žmonės"... Taigi miestelis nedidelis, todėl ir jame gyvenančių žmonių ryšiai glaudesni, jie labiau susaistyti, vieni nuo kitų priklausomi - būtent tai ir atsispindi knygoje. Laikas atskleisti ilgai saugotas paslaptis ateina tuomet, kai keistomis aplinkybėmis įvykdoma jaunos merginos žmogžudystė.
   
Camilla Lackberg
    "Neapykanta sau buvo menas, kurio ji tobulai išmoko."
   
   Aišku policija dirba savo darbą kaip ir priklauso, tačiau ir miestelio rašytoja įpainiojama į žudiko bei tikrojo motyvo atskleidimą. Po teisybei apsidžiaugiau, kai autorė tolimesnį ir nuoseklesnį tyrimą perleido savo srities specialistui Patrikui, o Erikai leido užsiimti savo šeimos rūpesčiai ir žinoma asmeniniu gyvenimu, bei jausmais. Tuomet geriau galėjau įsigilinti į tyrimo eigą ir atskirai sekti kaip sekasi Erikai kurti savo laimę.
   Patiko, jog knygoje veiksmas sukasi ne tik apie įvykdytą nusikaltimą, bet ir apie kitus miestelio gyventojų gyvenimus, kitaip tariant autorė leidžia už užuolaidos žvilgtelėti į užkulisius. Šiek tiek kliuvo keletas neatitikimų  pvz.: kodėl Patrikas neišsiuntė tirti skiaučių su kraujo pėdsaku rastų pas aukas? Juk tai būtų gerokai pastūmėję tyrimą reikiama kryptimi. Taip pat neaišku kaip tiek metų niekas neišsiaiškino Nilso dingimo aplinkybių, na taip šeima viską slėpė bla bla, bet juk tokio mažo miesto gyventojai pasižymi nemenku smalsumu ir tikrai kas nors būtų radę pėdsaką (neskaičiusiems neišduosiu kokį :P )... Aišku čia tik mano pastebėjimai - smulkmenos, o iš esmės tai tikrai gera knyga :)

Vertinimas 4+/5

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą