2012 m. spalio 7 d., sekmadienis

Mary Ann Shaffe ir Annie Barrows „Gernsio literatūros ir bulvių lupenų pyrago draugija“


Oficialiai. Jauna rašytoja, gyvenanti Londone, pradeda susirašinėti su vienu Gernsio salos gyventoju. Pamažu jis atskleidžia salos gyventojų istorijas, vykusias karo su vokiečiais metais ir jam pasibaigus. Galiausiai rašytoja nusprendžia susipažinti su tais žmonėmis, apie kurių gyvenimą ji daug sužino iš laiškų. Nuvykusi į salą ji greit įsilieja į bendruomenę ir pamilsta jos žmones. O viename iš jų atranda tai, ko ilgai ieškojo – tyrą ir tikrą meilę.

Šiek tiek apie autores. „Gernsio literatūros ir bulvių lupenų pyrago draugija“ knygos autorė, amerikietė Mary Ann Shaffer dirbo knygyne, buvo bibliotekininkė, redaktorė, tad nenuostabu, kad savo pasakojimą ji plėtoja per literatūros mylėtojų draugiją, kurios nariai – paprasti salos gyventojai – skaito daugiausia anglų, airių literatūros klasiką.
Į knygą Mary Ann Shaffer sudėjo daugelį metų kruopščiai rinktą medžiagą apie Antrojo pasaulinio karo ir pokario metus Anglijoje ir Gernsio saloje.
Rašydama knygą autorė sunkiai susirgo ir darbą pabaigė jos dukterėčia, jaunesnės kartos rašytoja Annie Barrows, kurios šiek tiek kitoks stilius jaučiamas paskutiniuose knygos puslapiuose. 
 

   Galvoje sukasi žodžiai - jauki, šilta, informatyvi, jaudinanti - visi jie tinka apibūdinti knygą. 

M.A.Shaffer ir A.Barrows
   "Nenoriu tekėti vien tik dėl to, kad būčiau ištekėjusi. Neįsivaizduoju nieko vienišiau kaip leisti visą likusį gyvenimą su žmogumi, su kuriuo negali pasikalbėti, arba, dar blogiau, su kuriuo negali patylėti."

   O parašyta ji laiškų ir telegramų forma. Susirašinėjama įvairiomis temomis. Nemažai kalbama apie literatūrą, taip pat išgyvenimus, patirtus 2-ojo Pasaulinio karo metu (knygos veiksmas vyksta 1946 m.), dabartinę kasdienybę, naujo gyvenimo kūrimą.

   "Mus palaikė knygos ir bičiulystė; jų dėka žinojome, kad turime dar ir kitokį gyvenimą."
  
    Įdomu buvo sužinoti apie kitokią karo pusę - kaip buvo elgiamasi su šeimininkų paliktais naminiais gyvūnais, kaip gelbėjo vaikus iš karo zonų, kaip vietiniai gyventojai sugyveno su įsiveržusiais vokiečių kariais ir pan.
   Tikrai rekomenduoju perskaityti - gausite ne tik meilės romaną, bet ir istorijos pamoką.
  Man knyga labai patiko. Noriu turėti ją savo lentynoje! :) (ši parsinešta iš bibliotekos...)

P.S. Labai apsidžiaugiau sužinojusi, kad kitąmet pamatysiu ekranizaciją :))) 

Vertinimas 5+/5
  

2 komentarai (-ų):

mysticism rašė...

kažkaip dar nesutikau žmogaus, kuriam nepatiktų ši knyga. :D

Graca rašė...

labai nustebčiau jei toks atsirastų :]

Rašyti komentarą