2012 m. rugsėjo 29 d., šeštadienis

Irvin D. Yalom "Meilės budelis ir kitos psichoterapinės istorijos"


Oficialiai. Psichoterapinių istorijų knyga „Meilės budelis“ yra neapsakomai populiari visame pasaulyje. Šio populiarumo priežastis ta, kad joje svarstomi svarbiausi mūsų kasdienės žmogiškosios būties klausimai ne filosofijos ar psichologijos, o konkrečių žmonių gyvenimo ir jų santykių su psichoterapeutu požiūriu. Tai sunkiai įvardijamas žanras, tačiau užburiantis gyvumu, tikroviškumu ir gilumu.
   Knygos autorius, amerikiečių psichoterapeutas ir psichiatrijos profesorius Irvinas Yalomas, - viena ryškiausių asmenybių grupinės ir egzistencinės psichoterapijos erdvėje. Jis yra ne tik didis psichoterapeutas, bet ir talentingas rašytojas. Tai, apie ką kalbama knygoje, bendra visiems žmonėms, taip pat ir psichoterapeutams bei jų klientams: laisvės baimė ir jos vengimas, rinkimosi ir apsisprendimo pačiose įvairiausiose gyvenimo situacijose sunkumai, gyvenimo baigtinumo įsisąmoninimo keliamas nerimas, mirties baimė, artimų žmonių praradimo skausmas, kartais aplankanti mintis apie mūsų kasdienių gyvenimo pastangų beprasmiškumą, meilę lydintys įsipareigojimai ir kančia, vienatvės grėsmė. 

Irvin D. Yalom



    Paimdama knygą į rankas galvojau, jog skaitysis gan sunkiai, visgi - psichoterapija - rimtas dalykas. Apsirikau, autorius įvykius atpasakoja labai paprastai, įtaigiai, kad nejučia įsigilinau į kiekvieną istoriją, klientų ir paties psichoterapeuto išgyvenimus.

   "Jei žmogus nesijaučia atsakingas už savo likimą, kaip gali jį keisti?"

    Irvin D. Yalom ne tik atskleidžia pacientų psichologines problemas, ieško būdų jas išspręsti, bet ir parodo savo žmogiškąją pusę su išgyvenimais, baimėmis, simpatijomis ir antipatijomis. Džiugu, kad kiekvienos antipatijos atveju laimi profesionalumas, o ne asmeninės simpatijos. 

   "<...> mes plaukiame po vieną. Mirtis todėl ir yra tokia baisi, kad ją turi išgyventi vienas. <...>
   - Net jei taip ir yra, net jei esi vienas savo valtyje, visada malonu matyti šalia blyksinčias kitų valtelių šviesas."

   Kiekviena istorija, knygoje jų net 10, žavi savaip, sukelia prieštaringus jausmus - pasipiktinimą, gailestį, pyktį, kartais išvilioja ironišką šypseną. Ar verta buvo skaityti? Tikrai taip, brandi ir gili knyga.


Vertinimas 5/5 

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą