2015 m. lapkričio 28 d., šeštadienis

Milan Kundera "Juokingos meilės"


   Anotacija. „Žmogus žengia per dabartį užrištomis akimis. Jis gali tik nujausti ir spėlioti, ką išgyvenąs. Tik paskui jam bus nurišta nuo akių skarelė ir jis, žvilgtelėjęs į praeitį, supras, ką nugyvenęs ir kokią tai turėjo prasmę.“ „Juokingos meilės“ – jau ketvirtoji žymaus čekų rašytojo, gyvenančio Prancūzijoje, Milano Kunderos (g.1929) knyga lietuviškai, suteikianti progą palyginti tokius skirtingus forma, nuotaika, fabula jo romanus ir atsidusti: na ir talentas! 

   Ar gali būti banalesnės temos XX a. pabaigos postmoderniojo romano kontekste kaip jaunystė ir meilė? Bet Milanas Kundera – raiškos virtuozas – kasdienes situacijas pakylėja į naujos, ypatingos, „kunderiškos“ literatūrinės kokybės aukštumas. Šįkart autorius imasi žaidimo (jausmais, situacijom) motyvo, o paskirus jo siužetus (meilės istorijas) vienija mistika, mūsų laikais neįmanomas Don Žuanas, juokinga jaunystė. „Ir žaidimas spendžia žmogui spąstus, ir žaidimas yra nelaisvė žaidėjui…“ – yra sakęs M. Kundera. „Juokingose meilėse“ veikėjų pradėti žaidimai dažnai ne tik išsprūsta jiems iš rankų, bet ir sugriauna patys save.

Puslapių skaičius: 207
Leidykla: Tyto alba, 2001
Perskaityta: 2015 06 26
Knyga: nuosava

      "Ir džiaugsmą dėl vyro šalia geriausiai galima išgyventi vienumoje. Jeigu be pertrūkio būtų šalia, džiaugsmas būtų pati laiko tėkmė. Sulaikyti jį galima tik vienatvės akimirkomis."

M. Kundera
    Knygos pavadinimas, tiesa netoks "skanus" kaip "Nepakeliama būties lengvybė") duoda užuominą jog bus rašoma apie neįpareigojančias, kone paaugliškas ir lengvas kaip vasaros vėjo gūsis meiles. Bet anaiptol taip nėra. Apsakymas po apsakymo skaitai ir pradedi įžvelgti pavadinime slypinčią ironišką autoriaus šypseną. Nejuokingos tos meilės, bent jau pačiam, tą iš pažiūros gal ir juokingai naivią meilę jaučiančiam, asmeniui.

   "<...> vaikiški troškimai išvengia visų brandžios dvasios spąstų ir dažnai išgyvena iki žilos senatvės."

   O pats apsakymų rinkinys labai "kunderiškas", savitai įdomus. Vienos istorijos balansavo ant "neįdomu" ribos, bet [ačiū Dievui] jos nekirto, kitos taip ir nepasiekė zonos "vau!". Bet iš esmės buvo neblogai, kiek juokingos ir kiek ne tos meilės spręskite patys :)

Vertinimas 4-/5

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą