2012 m. birželio 30 d., šeštadienis

Jostein Gaarder "Cirko direktoriaus duktė"


Oficialiai. Romanas apie savavalį šachmatininką, lemtingą erotinį ryšį, vorą, kuris įkliuvo į savo paties pinkles, visus, norėjusius rašyti, bet neturėjusius ką papasakoti, raktą į urbanistinę šlovę ir postmoderniąją tapatybę, cirko direktoriaus dukterį.


Visų pirma - klaidingas pavadinimas, bei anotacija (mane apgavo, tikėjausi visai kitokios istorijos...). 

Iš tikrųjų knyga apie Peterį, egocentrišką, išskirtinių gabumų vyrą, bei jo lakią vaizduotę, išmonę, kūrybingumą. Herojus daug rašo, tiksliau rašo apmatus, sentencijas romanams, detektyvams, poemoms ir tt., bei juos parduoda kitiems rašytojams, kuriems trūksta įkvėpimo, arba kurie yra kūrybinėje krizėje.

Jostein Gaarder

Kartais man buvo sunku suprasti ar Peteris genijus, ar žmogus turintis psichinių problemų, juk jį beveik visą laiką sekiojo gnomo dydžio žmogus (Metrinis), taip pat herojų "ištikdavo" vizijos-fantazijos šuoliai, taip gimdavo įvairios istorijos (tiesą pasakius man jos buvo kur kas įdomesnės nei pati knyga). Pabaiga įdomi, netikėta, tačiau nesužavėjo kaip ir knyga. Tačiau skaitėsi lengvai, patiko autoriaus rašymo stilius, kai kurios mintys.


Vertinimas 6/10

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą