2014 m. gegužės 15 d., ketvirtadienis

Irvin D. Yalom "Gydymas Šopenhaueriu"



   Anotacija. Irvin D. Yalom - amerikiečių psichoterapeutas, išgarsėjęs kaip savitų literatūros kūrinių, atspindinčių jo, kaip mokslininko, psichoterapeuto ir pedagogo, idėjas ir įsitikinimus, autorius. Jo darbai pasižymi moksliniu meistriškumu, komunikabilumu ir ypatingu jautrumu - savybėmis, įvertintomis viso pasaulio skaitytojų. Rašytojas yra sukūręs keletą grožinės literatūros kūrinių, pats juos vadina „mokomaisiais romanais“, tarp kurių „Kai Nyčė verkė“, „Melagis ant kušetės“ ir „Spinozos problema“.
   Psichoterapeutas Julius sužino nepagydomai sergąs. Artėjančios mirties akivaizdoje jis prisimena didžiausią savo praktikos nesėkmę – Filipą Sleitą, kuriam kadaise nepadėjo išsivaduoti iš seksualinės manijos. Vėl susitikęs su buvusiu pacientu, Julius sužino jį tapus didžiojo XIX a. filosofo A. Šopenhauerio sekėju.
   Intriguojančio siužeto romane įtaigiai atkuriama psichoterapijos grupės erdvė, gilinamasi į egzistencines mirties, vienatvės, laisvės, prasmės temas, atskleidžiama psichoterapijos ir filosofijos sąveika.
Knyga patiks visiems, besidomintiems psichologija, o ypač psichoterapija.

Puslapių skaičius: 368
Leidykla: "Vaga", 2012
Perskaityta: 2014 05 12
Knyga:  kolegės.


   "Kuo daugiau žmogus turi savyje, tuo mažiau jis nori iš kitų."

  
   Nors knyga apie psichoterapiją, tačiau aš ją skaičiau kaip kokį detektyvą - buvo labai įdomu. Sudomino aprašomi charakteriai, psichoterapijos ypatumai, Juliaus "susitaikymas" su liga. 
   

   "Meilė yra tame, kuris myli, o ne tame, kurį myli."

Irvin D. Yalom
   Pirmoje knygos pusėje įterpti biografiniai skyriai apie Šopenhauerį domino ne ką mažiau nei pati istorija, tačiau paskui jie man šiek tiek trukdė. Pirmiausia dėl to, kad pati grupinė psichoterapija, vedama Juliaus, labai prikaustė dėmesį, todėl intarpai atitraukdavo mane tada, kada mažiausiai to norėdavau, antra - susipažinus su Šopenhauerio filosofija supratau, jog ji man nepriimtina - per daug pesimistiška (nors knygoje užsimenama, jog tai realizmas, bet jei jau taip tada aš geriau būsiu paika optimistė). Keletas pateiktų filosofo minčių tikrai patiko, bet tik tiek. Tačiau nenoriu to įvardinti kaip knygos minuso, nes dėl bendro išprusimo manau gerai žinoti keletą faktų apie Šopenhauerį, aš apie jį anksčiau iš viso nebuvau girdėjusi. Tad ši knyga man buvo visokeriopai naudinga :) Rekomenduoju.

Vertinimas 5/5

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą