2014 m. balandžio 12 d., šeštadienis

Mark Haddon "Tas keistas nutikimas šuniui naktį"



   Anotacija. Romanas apie penkiolikos metų paauglį Kristoferį Buną, kuris yra ne toks kaip kiti: dėl Aspergerio sindromo, vienos iš autizmo formų, jam sunku užmegzti kontaktą su aplinkiniais ir bendrauti.
   Tačiau vieną dieną jis aptinka nužudytą kaimynų šunį ir sumano tapti detektyvu. Šis įvykis Kristoferio gyvenimą apverčia aukštyn kojom ir įrodo, kad net ir veikdamas pagal savitas taisykles jis sugeba pasiekti tikslą.


Puslapių skaičius: 262
Leidykla: Tyto alba, 2004
Perskaityta: 2014 04 01
Knyga: iš bibliotekos.


Mark Haddon
    Pradėsiu šįkart iš kito galo - knyga man patiko, nesakau, kad geriausia iš skaitytų, bet tikrai buvo verta perskaityti :) O patiko būtent savo kitoniškumu, įtaigumu - aš tikrai patikėjau, jog istoriją pasakoja autistas. Buvo įdomu nors ir per siaurą plyšelį pažvelgti į kitokį pasaulio suvokimą, kitokią sąmonę. Ne kartą susimąsčiau, ką iš tikrųjų reiškia būdvardis/sąvoka "protingas". Žvelgiant iš tiksliųjų mokslų pusės Kristoferis netgi labai protingas (kai kurių jo pateikiamų formulių niekaip "neperkąsčiau" :D ), tačiau iš socialinės pusės - kone visiškai atsilikęs (teko skaityti, kad ir pats A. Enšteinas turėjo autizmo požymių). Taigi, ką reiškia būti protingu? Aš jau nebežinau atsakymo...
   Knyga prasidėjusi kaip vaikiškas detektyvas išsirutuliojo į toli gražu visai nevaikišką istoriją. Vietomis Kristoferis nudžiugindavo, nustebindavo, o kartais ne juokais erzino savo elgesiu, tai dar labiau sustiprino tikroviškumo pojūtį bei faktą kaip sudėtinga auginti tokią diagnozę turintį vaiką. Reikia labai daug kantrybės, pasiaukojimo ir žinoma - besąlyginės meilės. Be jos niekaip.

Vertinimas 4/5

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą