2012 m. rugsėjo 18 d., antradienis

Mitch Albom "Antradieniai su Moriu"


Oficialiai. Knygos autorius Mičas Albomas su savo koledžo laikų profesoriumi Moriu Švarcu nesimatė šešiolika metų. Anais laikais Moris buvo vienas iš tų, kurie jaunajam studentui Mičui padėjo orientuotis gyvenime, skatino jo paieškas ir dalijosi patyrimu.
Baigus koledžą ryšys su senuoju profesoriumi nutrūko. Gyvenimas tapo skubus, įtemptas ir užimtas. Svajonės priblėso, o pasaulis tapo lyg ir atšiauresnis.
Ir štai jie vėl susitinka. Tačiau pokalbiams apie tai, kaip reiktų gyventi, laiko liko nedaug - profesorius serga mirtina liga. 
Mitch Albom


"Antradieniai su Moriu"  jau ilgokai gulėjo pas mane lentynoje, pasiskolinau iš sesers, bet vis neskyriau laiko ją perskaityti. Teisybę sakant, būtent dabar šią knygą iš daugelio turimų pasirinkau dėl to, kad norėjau lengvo "skaitaliuko", o ir galvojau nereikės nei dienos visą perskaityti, bet... jau nuo pirmų puslapių teko pakeisti išankstinę nuostatą. Supratau, jog tikrai negalėsiu jos "suryti", jog ši knyga skirta "išjausti", taip ir padariau - skaičiau po truputį, iš lėto įsigilindama į pasakojamą istoriją.

       "-Ar radai ką nors, kam galėtum atverti širdį?- klausia jis.
        - Ar darai ką nors aplinkinių labui?
        - Ar pavyksta gyventi taikoje pačiam su savimi?
        - Ar stengiesi būti toks žmogiškas, koks tik gali?"

Moris ir Mitch
   Knygoje aprašoma istorija tikra, o ne sukurta lakios vaizduotės. Aišku, gal dėl to tekstui ir trūksta literatūrinių spalvų, vingrybių, tačiau ne tame esmė, esmė - emocija, vertybių sistema.

      "-Visi žino, kad mirti teks,-pakartojo jis,-bet niekas netiki. Jei tikėtume, daug ką darytume kitaip."

      "Kartais pasijuntame vieniši - net iki ašarų, bet neleidžiam joms prasiveržti, nes verkti lyg ir nedera. Ar pajuntame meilės savo sutuoktiniui antplūdį, bet nieko nesakome, nes stingdo baimė dėl to, kaip tie žodžiai paveiks mūsų santykius."

   Skaitant teko ne kartą nubraukti ašarą, susimąstyti apie gyvenimo laikinumą, pasverti ir palyginti nusistatytas savo ir pateikiamas Morio vertybes, reikalingas kokybiškam ir prasmingam gyvenimui.
   Tikrai rekomenduoju perskaityti, galbūt ir jūs rasit atsakymus į klausimus, kurie neduoda ramybės.
   
Branginkim vieni kitus, mielieji, kol ne vėlu ;]


Vertinimas 5/5

Yra ir filmas:


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą